Младият принц на модата. Революционерът, който облече жените в черни панталони. Пионерът на елегантните прет-а-порте модели за парижките бохеми – всичко това е големият дизайнер Ив Сен Лоран. Освен безспорното модно наследство, което той оставя, незабравим ароматен подпис имат и неговите парфюми. И макар да не си даваме ясна сметка, той успява да революционизира и тази сфера на стила с парфюма си Опиум. Но да вървим поред.

Y, невидимата рокля на Yves Saint Laurent

Първият парфюм Сен Лоран предлага през 1964- три години след отварянето на собствената му модна къща. И макар да са минали толкова години оттогава, модният свят все още пази ярък спомен за този аромат.

В периода след Втората световна война всеки дизайнер е имал свой вариант на шипров пафюм, включително Кристиан Диор, при когото е работел и Ив.

Парфюмът Y по много различни начини представя квинтесенцията на стила на Yves Saint Laurent.

Като добре ушито сако от бергамот, лавдан и дъбов мъх, сухият и свеж като парфюм Y приляга към тялото като емблематичните дрехи на дизайнера, завладели парижките улици през 60-те.

Rive Gauche – парфюм за непокорните жените

Едва след като се освобождава от ограниченията на „чистата мода“ и пуска своята прет-а-порте линия през 1966, Ив Сен Лоран представя парфюм, отразяващ неговият свободолюбив, съблазнителен имидж.

Френският слоган на Rive Gauche гласи „Rive Gauche не е за покорни дами“. На рекламния постер дамска ръка с червен маникюр удря в стъклена масичка флакончето с парфюм и разбира се, я чупи.

В този чисто мъжки жест на „удряна по масата“, YSL влага целия имидж на новата независима жена – негова икона и муза.

Самият аромат е създаден от Жак Полж, който по онова време все още работи за Лаборатории Рур. След това той се премества в Шанел и предлага уменията си само за нейните аромати.

Но това все още не се е случило в дните на създаване на Rive Gauche. Това е алдехидно-цветен аромат в традициите на Шанел 5, но кодексът на класическата елегантност е разчупен от металическите, земни нотки, които се впиват в розовата сърцевина на парфюма.

Ив Сен Лоран казва веднъж, че ако Шанел е дала на жените свобода, то той им е дал сила.

Rive Gauche е аромат за жените, които носят панталони, шофират и флиртуват отворено и свободно, които черпят щедро от живота.

Опиум – за пристрастените към Yves Saint Laurent

През 1977 Ив „изоставя“ своите парижанки и създава парфюм, който „да се хареса на императрицата на Китай“. Така се ражда Опиум – сладостния еликсир, който превръща работещата и активна жена в наслаждаваща се на живота по ориенталски дама, удобно излегната в своя будоар.

Година по-рано Ив представя пищната си колекция „Руски балет“ и заедно с Опиум променя коренно представата за стила. От ежедневна и удобна, модата се превръща в пищна фантазия, в която се впускат само смелите и готови за нови преживявания хора.

Парфюмът Opium отнема свободата и я заменя със страст.

Дотук спираме с цветните приказки за парфюмите на Yves Saint Laurent, също както го направи Шехерезада в 1001 нощ. Успокояващото е, че и сега можем да се гмурнем в ароматния многолик свят на Yves Saint Laurent с неговите забележителни аромати.

ОставиКоментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *