Може да се насладите на приятна студена напитка или сладолед в горещ летен ден. Но ако зъбите ви са чувствителни към студ, контактът с тези храни и напитки може да бъде болезнено преживяване.

Чувствителността на зъбите към студ не е рядкост. Всъщност около 40 милиона възрастни в САЩ изпитват някакъв вид чувствителност на зъбите. Разбирането на потенциалните причини за чувствителните зъби е от ключово значение за облекчаване на болката. Ако не се лекува, чувствителността може да се влоши и да прогресира до степен, в която избягвате определени храни и напитки.

Какви са симптомите на чувствителните зъби?

Основният симптом на чувствителността на зъбите е дискомфортът след ядене или пиене на нещо студено. Тази болка може да се появи внезапно, а степента на чувствителност може да бъде лека, умерена или тежка.

Някои хора с чувствителност на зъбите също имат болка по време на миене с четка, така че е важно да намерите причина и да започнете лечението. Изпитването на болка по време на миене с четка може да доведе до лоша зъбна хигиена. Това може да предизвика допълнителни проблеми със зъбите, като заболяване на венците и кухини.

Причини за чувствителни зъби

Чувствителността на зъбите може да бъде незначителна или да показва сериозен зъбен проблем. Не можете сами да диагностицирате чувствителността на зъбите. Ако имате някаква чувствителност към студ (или горещина), говорете със своя зъболекар. Стоматологичен преглед може да помогне на вашия лекар да определи основната причина, както и най-подходящото лечение за премахване на болката.

Причините за чувствителността на зъбите към студ могат да включват:

Енергичното миене на зъбите

Енергичното миене на зъбите с четка за зъби с твърда четина може постепенно да износва зъбния емайл. Това е външният слой на зъба, който защитава вътрешния слой.

Износеният зъбен емайл може постепенно да изложи дентиновия слой на зъбите ви, който е вторият слой, където са нервните окончания. Пиенето или яденето на нещо студено може да раздразни нервите и да причини остра, прекъсваща болка в устата.

Кисели храни

Киселите храни също могат да износват зъбния емайл и да излагат нервни окончания. Примерите за кисели храни включват:
лимони
портокали
грейпфрут
киви

Паста за избелване на зъби

Избелващата паста за зъби може да ви даде по-ярка усмивка, но може да сте чувствителни към химикалите в тези избелващи средства. Редовната употреба може да причини дискомфорт и чувствителност. Водите за уста, съдържащи алкохол, също могат да направят зъбите чувствителни към студ.

Заболяване на венците

Редовното почистване с четка, почистване с нишки за зъби е важно за премахване на плака и избягване на заболяване на венците.

Ако на зъбите или по линията на венците се натрупа плака, венците ви могат да се заразят и да се възпалят. Това в крайна сметка може да увреди тъканта на венците, което ще доведе до отстъпване на венците и излагане на нервни окончания на корена.

Триене на зъбите

Триенето на зъбите по време на сън също може да износва зъбния емайл и да излага дентина. Ако не се коригира, триенето  на зъбите може да предизвика чувствителност всеки път, когато пиете или хапвате нещо студено.

Кариес

Необработената кухина или износеният зъбен пълнеж също може да изложи нервни окончания в зъба. А когато сте изложени на студ, може да почувствате болка или чувствителност в засегнатия зъб.

Начини за лечение на чувствителни зъби

Не е нужно да живеете с чувствителност към студ. Предлагат се различни опции за напълно премахване на чувствителността. Лечението зависи от причината за чувствителността, поради което трябва да говорите със своя зъболекар и да направите стоматологичен преглед. Лечението за спиране на болката и чувствителността може да включва:

Лечение с флуор
Вашият зъболекар може да препоръча лечение с флуор за укрепване на зъбния емайл. Можете също така да получите флуоридна паста по рецепта и флуоридно изплакване.
Диетични промени

В допълнение към лечението с флуор, премахването на чувствителността на зъбите може да изисква промени в диетата. Това включва елиминиране на кисели храни от диетата ви.

По-здравословни навици на четкане

Промяната на миенето на зъбите също може да премахне чувствителността към студ. Превключете от четка за зъби с твърда четина в четка за зъби с мека четка и не четкайте прекалено енергично.

Носете предпазител за устата по време на сън

Признаците за триене на зъбите по време на сън включват болка в лицето, главоболие, болки в ушите и скована челюст. Говорете с вашия лекар, за да проверите дали имате нужда от предпазител за устата.

Стоматологични процедури

Определени стоматологични процедури също могат да облекчат чувствителността на зъбите. В случай на открити нервни окончания, Вашият лекар може да приложи специална смола, за да покрие чувствителния, открит дентин и да спре болката ви. Ако имате заболяване на венците и рецесия на венците, хирургичната присадка на венците също може да защити или покрие откритите корени.

Присаждането на венците облекчава болката, като премахва тъканта на венците от друга част на устата и я прикрепя към открито място. Вашият зъболекар може също така да премахне чувствителността, като запълни кухина или извърши коренен канал за отстраняване на гниене или инфекция от проблемен зъб.

Kozmetikata.com по Helthline

ОставиКоментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *