Няма да е нелогично ако се каже, че тениса е един от най-натоварващите и изтощителни спортове изобщо. В този безпощаден спорт мачове продължаващи по няколко часа не са нещо невиждано, особено ако става дума за срещите от големия шлем. Точно затова и храната е толкова важна за всеки професионален тенисист, като именно адекватната и правилна диета може да се окаже ключов момент в представянето на корта. Поради тази причина сега ще се спрем на някои храни, които биха помогнали на всеки тенисист преди, по време и след конкретен двубой.

Преди Тенис Мач
Закуската или храната, която се приема преди двубой е от изключително значение, затова би трябвало да се заложи на сложни въглехидрати, като пълнозърнести храни, овесена каша и нискокалорийни плодове. Подобна е и диетата на една от най-добрите тенисистки в света Каролин Возняцки, която се концентрира върху овесените ядки и плодовете за закуска. Тези въглехидрати със сложна структура осигуряват енергия за по-дълго време, което означава повече сили по време на самата среща.

В допълнение може да се прибавят и белтъчини под формата на мляко, яйца или йогурт, като допълнение към овеса. И все пак, основния фокус са сложните въглехидрати, тъй като консумацията на храни с високо съдържание на захар биха означавали срив в нивата на енергия по време на самия мач. Също така, храната преди мач е редно да се приема поне два часа преди началото на срещата за да избегнат затруднения в храносмилателната система.

По Време На Тенис Мач
Тъй като играчите губят огромно количество енергия по време на двубой, идеята тук е да се възстановят запасите от гликоген в мускулите колко се може по-бързо. Затова и идеална храна по време на мач е банана, който дава бърза доза енергия и поддържа нивата на кръвна захар стабилни. Това е нещо, което всеки професионален тенисист знае, както една от топ тенисистките Виктория Азаренка, която не отдавна се изправи срещу своя стара познайница на турнира от АТП Маями в лицето на Доминика Цибулкова, като беларускинята имаше предимство в тенис залаганията за този двубой.

Но, връщайки се към храненето по време на тенис среща, друг важен елемент е адекватната хидратация. Един играч не трябва да кача да ожаднее за да приеме вода. Затова и е редно да се приема по малко вода на всеки 15 минути за да може да се компенсират загубените течности и да се подобри електролитния баланс. И освен спортните напитки, които сме свикнали да виждаме по тенис мачовете, една кокосова вода би била идеална алтернатива, със своето отлично съдържание на калий и електролити.

След Тенис Мач
След като всичко приключи е време да се помисли за същинското възстановяване на мускулите и тялото, като цяло. Заради огромното количество изгорени калории и гликоген би следвало един тенисист да започне с балансирано блюдо в рамките на 2 часа след мач. Храните, на които трябва да се наблегне пък са предимно чисти белтъчини от риба, пълнозърнеста паста и кафяв ориз. Именно рибата и пастата пък са храни, които неизменно присъстват в диетата на великия Рафа Надал.

Освен тях обаче може да се приема и пълнозърнест хляб в комбинация с пилешки гърди. Изобщо, това са храни, които да доставят нужното количество качествени белтъчини и въглехидрати за да започне възстановяването на мускулите възможно най-скоро. И за завършек може дасе добави моцарела, която да бъде добавена към менюто в ролята си на отличен източник на висококачествени белтъчини и по-ниско съдържание на мазнини.

Kozmetikata.com

ОставиКоментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *