Грижа за Косата

Колко често и по колко да подстригваме косата си

Грижа за Косата, Колко често и по колко да подстригваме косата си

Колко често да подстригваме косата си, така, че видът й да е перфектен, а косъмът - здрав? Графикът за подстригване е от особено значение и за подръжката на косата, като боядисване, къдрене и всякакви подобни процедури...

Като начало, важно е да се знае, че косата расте средно с 1-2 см на всеки четири седмици, като този процес е силно индивидуален и зависи от гените и начина на живот.

Дълга коса
Ако косата ви е дълга и искате да я оставите такава, е много важно да подрязвате връхчетата редовно. Дългите коси обикновено са по-податливи на чупене, цъфтящи краища и изтъняване на косъма. Ако боядисвате косата си, подстригването й редовно е повече от наложително.
Дългата коса трябва да се подрязва на всеки 8 до 12 седмици, а при силно изтощени коси дори и по-често. При поддържането на дълга коса с подстригване на краищата е необходимо да се взема по 1,5 – 2 см.

Средна дължина
Същите правила важат и за средно дълги коси. Добрата форма и здраве на косата се запазва с подстригване от 6 до 12 седмици. Ако не искате да пускате косата си по-дълга, а и формата си ви харесва, разумният период на подкъсяване е 6-8 седмици.

Къса коса
Поддържането й изисква по-честа намеса. Късата коса расте малко по-бързо от дългата и съответно трябва да се намалява по-често. Тя е добре да се подрязва на всеки 4 до 8 седмици, като от редовността на подстригването зависи и формата й.

Химически третирана коса
Ако боядисвате, правите кичури, къдрите или изправяте косата си редовно, ще забележите, че тя се нуждае от подстригване по-често. Химичните процеси могат да причинят изтъняване и чупене на косъма. Химически третираната коса е необходимо да се подстригва всеки месец.

В желанието си да пусмем дълга коса, често удължаваме периода й на подстригване, а това води до изтощаването й. В същото време друга грешка е и твърде честото подстригване, следвайки мита, че редовното подрязване прави косата да расте по-бързо. Истината е, че подстригването предотвратява чупенето на косата и цъфтежа, което от своя страна действително помага на косата да расте, но то трябва да бъде на добре пресметнати интервали и да бъде редовно.

Kozmetikata.com