Грижа за Косата

Какъв балсам да ползваме за косата

Грижа за Косата, Какъв балсам да ползваме за косата

Напоследък много се обсъжда темата - нужен ли е балсам за косата и неутежнява ли допълнително косъма, без да има съществени ползи.

Факт е, че качествените балсами и правилното им ползване могат коренно да променят вида на косата ви към по-добър. Ето какво трябва да имате в предвид.

Прекаленото омазняване и бързото зацапване на косата се изтъкват като чести причини да не се използва балсам. Това наистина може да се получи, но причините се крият или в неподходящ балсам за третиране на косата или не добро измиване.

Балсамът обикновено се използва веднага след измиване на косата и е предназначен да замени изгубената влага от шампоани. Той също така изглажда скалпа и изравнява рН на косата, което от своя страна намалява заплитането, увеличава блясъка, намалява статичното електричество и помага за запазване на формата на прическата.

Балсамът е важен за всички видове коса, но не всеки балсам ще работи за вашия тип коса. Ако шампоанът избирате според състоянието на скалпа, то балсъмът е за подобряване на състоянието на косата. По този начин, ако скалпът ви е мазен, а краищата на косата ви - сухи (което е често срещан проблем), изберете шампоан, който е най-подходящ за мазна скалп и балсам, който е подходящ за хидратиране на сухините краища.

Балсам при мазна коса
Според някои щом косата е мазна не е необходимо да се ползва балсам. Това съвсем не е така. Можем обаче да се съобразим с вида му. Избягвайте балсами, които са хидратиращи, овлажняващи, изглаждащи или полезни за къдрава коса. Те допълнително ще хидратират и омазнят косата. Подходящи са балсамите за обем, изсветляване, укрепване или балансиране. Добавеният протеин е полезен за мазната коса. Нанасяйте балсама на средната част на косата и краищата и не забравяйте да отделите допълнително време за изплакване. Често пъти мазната коса е резултат от неправилното измиване на балсама. Изплакнете косата си за минимум 30 секунди. Ако косата ви е фина и мазна, първо използвайте балсама, а след това шампоана.

Сухи, повредени и крехки (чупещи се) коси
Търсете балсам, който ще предотврати бъдещи щети. Избягвайте балсами за обем. Търсете хидратиращи и подхранващи. Подходящи са балансиращите, балсамите за къдрици, както и тези при термично третиране на косата. При употребата на балсам 4 пъти месечно, увредената коса може да бъде съживена, а бъдещите щети предотвратени. За такива коси може допълнително да използвате бадемово, сусамово и кокосово масло.

Речник на най-често срещаните балсами
Хидратиращ / овлажняващ балсам: идеален за добавяне на влага, блясък и гладкост към косата. Подходящ за дебел косъм, къдрави или чупливи коси.
Балсам за обем: отличен избор, когато косата ви е фина и тънка.
Укрепващ балсам: добър за повредени, третирани, слаби или чупливи коси.
Балансиращ балсам: подходящи за всеки тип коса.
Изглаждащ балсам: снабден е с допълнителни овлажнители и изглаждащи средства, подпомага оформянето на прическата.

Kozmetikata.com


последно от справочника
Абонамент