Здраве

При болест не прекалявайте с водата

Здраве, При болест не прекалявайте с водата

Пиенето на много течности по време на болест може да навреди на здравето на човека, особено ако страда от хронични заболявания, съобщават учени в списание BMJ Case Reports.

Лора Лий и Мариан Нороня от Кралския колеж в Лондон разказват как, преди известно време в болницата на Кралския колеж потърсила помощ жена на 59-годишна възраст, страда от хронично възпаление и инфекции на пикочно-половата система. Лекарите й изписали антибиотици, аналгетици, предписали й почивка, но състоянието й се влошавало повече - започнала да залита при ходене, падала, периодично повръщала, появили се проблеми с говора. Когато лекарите провели повторни изследвания, установили, че кръвта на жената се съдържа много малко натрий - около 10% по-малко от минималната допустима стойност, което означава, че тя е развила така наречената хипонатриемия. След известно време жената признала, че постоянно е пиела по няколко литра вода на ден, следвайки съвета на лекаря, при когото се прегледала последния път. Така тя се опитвала да "почисти своята система" от инфекцията.

Като резултат тя почти се довела до смъртта - остра хипонатриемия, която води до смърт в 30% от случаите. Намирайки причината за странното заболяване, лекарите забранили на жената да пие повече от един литър вода на ден. На следващия ден тя се почувствала по-добре и била изписана от болницата.

Това откритие изненадало учените - заболяването се среща изключително рядко при хора, които не се занимават с тежко физическо натоварване, не вземат екстази или не страдат от особена форма на шизофрения, което принуждава постоянно да се пие вода. Обикновено бъбреците и пикочно-отделителната система могат да се приспособят към употребата на всякакви количества вода. Тази способност обаче изглежда намалява, поради което неумереното пиене на вода може да влоши положението, а не да помогне за оздравяването.

Лекарите препоръчват да се пие само такова количество вода, което ви се пие по време на заболяване. /БГНЕС


Абонамент