Здраве

Красива кожа с храна и витамини

Здраве, Красива кожа с храна и витамини

Здраве, Красива кожа с храна и витамини

Здраве, Красива кожа с храна и витамини

Здраве, Красива кожа с храна и витамини

За да е здрава и добре балансирана кожата, като и целият ни организъм се нуждае от витамини. Освен подхранвана външно с козметични продукти, тя се нуждае от вътрешна грижа и определени храни.

Най-ценни за кожата ни са онези храни, които са богати на витамини А, C, Е, и К, които са силни антиоксиданти.

Благодарение на витамин С, тялото на произвежда колаген, който е важна съставна част на лигавиците, сухожилията, кръвоносните съдове и кожата. С напредването на възрастта синтезът на колаген в тялото намалява, което води до увреда на кожата. Витамин С подпомага лечението на кожни драскотини и ограничава оставащите белези, помага в борбата срещу остаряващата кожа.

Най-големи количества витамин С се откриват в цитрусите, спанака, броколи, киви, боровинки, червени чушки и др.

Витамин А, който е мастноразтворим антиоксидант, предпазва кожата от бактерии и вируси, както и от увреди, причинени от свободните радикали.

Най-големи количества витамин А има в морковите, мангото и др.

Авокадото е храна на красотата, то съдържа витамин Е, витамин К, витамините от група В, протеини, бета каротин и калий. Те предпазват кожата от увредата на свободните радикали и забавят процеса на стареенето. Авокадото е източник на ненаситени мазнини, които помагат за овлажняването на кожата и я предпазват от бръчки.

Омега-3 мастните киселини са друго средство за постигане на здрава кожа, като ограничават възпаленията и раздразването й. Омега-3 мазнините са важни за решаването на проблеми като псориазис, дерматит, акне и розацея. Те имат противовъзпалителни свойства и предпазват от появата на бръчки.

Най-висока концентрация на Омега-3 мастните киселини има в рибата, лененото семе и някои други растителни масла.

Kozmetikata.com


Абонамент