Любопитно

Как да перем банските

Любопитно, Как да перем банските

Любопитно, Как да перем банските

Независимо дали носите бански ежедневно или само от време на време, тъканите са подложени на голямо изпитание - химикали, разтягане, триене, солена вода, слънцето, пясък, изпотяване, високите температури, козметични лосиони. Така че, това, което е най-правилно да правите е редовно да почиствате вашия бански костюм? Как да го изперете? Вижте осемте основни правила:

1. Изперете го веднага след събличане, за да не се вмирише
Това е "спешната помощ" при подръжката на бански. Изплакнете го с чешмяна вода веднага след носене. Не зависимо дали се намирате на морския бряг или в съблекалнята на басейна най-вероятно в близост до вас има течаща вода. Изплакнете го само колкото да се отмият химикалите или солената вода, които са най-агресивни, а след като се приберете не забравяйте да го изперете по-добре. Това ще намали времето, през което тъканите са били изложени на остри агенти като хлор, крем, изпотяване или сол. Най-лесният начин да направите това е като влезете директно под душа още докато сте с банския костюм. После само го приберете в непромокаема торбичка за да запазите останалия си багаж сух.

2. Перете банския на ръка
Центрофугирането на пералната машина може да увреди тъканите, дори при най-ниски обороти. Пуснете банския за пране в машината, само след като се уверите, че тя разполага със съвременната опция на пералните – "пране на ръка", създадена имено за бельо и деликатни материи. Освен това багрилата в тъканите на банските са по-неустойчиви и е много вероятно да се пренесат и да съсипят другите Ви летни дрехи.

3. Използвайте специализиран перилен продукт за бански или деликатни материи
Използвайте специализиран перилен продукт за бельо/деликатни тъкани и задължително го поставете в мрежичка/торбичка за пране на деликатни тъкани. Тези нежни материи изискват нежни грижи за тях. Някои съветват да използвате малко количество обикновен препарат, за да изперете банските костюми. Но тези перилни препарати са твърде "тежки" за ликрата на банските костюми и често прането с тях води до неприятно обезцветяване на места, избелели петна или цялостно падане на багрилата, особено при по-ярки цветове. Подходящ е HG течен перилен продукт за бански костюми и CORAL (Корал) за деликатни тъкани и коприна.

4. Не изстисквайте банския
Изтискването е съпроводено с голямо напрежение за еластичните нишки и това е най-бързият начин да ги увредите и да съсипете ликрата, което ще доведе до загуба на форма и еластичност, а щетите може да са непоправими. Просто го проснете м/у два пласта хавлия и нежно притиснете отгоре. След това го прострете да съхне.

5. Не сушете банските в сушилня

Изключително е рисковано да поставяте в сушилня всякакви бански с красиви декорации – пайети, перли или пластмасови елементи. Съществува риск от разтопяване.

6. Какво да правите, ако не разполагате с достатъчно време, за да изсъхне?
Ако трябва да изсушите банския сибързо, може да използвате сешоар, но трябва да се уверете, че той е настроен да духа само хладен въздух. Ако не може да чакате за да изсъхне докрай и трябва да тръгвате, поставете го в найлонова торбичка, пробийте няколко дупки в нея за вентилация и след това я увийте с кърпа, за да уловите всякакви капки. Веднага след като пристигнете извадете банския, за да не мухляса.

7. Банският има нужда от почивен ден

Повечето бански се правят от ликра. Този плат има памет. Това означава, след като се разтегне  може да се връща към оригиналната си форма. Интензивното ежедневно използване на банските, особено в басейн или при бурни води скъсява доста живота им. Необходимо е обикновено около един ден на ликрата да се върне към нормалното си състояние. Така че е за предпочитане да не носите един и същ бански в няколко последователни дни. Редуването на банските костюми ще им позволи да "дишат" и да се връщат по-често към първоначалната си форма.


Надяваме се съветите от "IZI.bg - Експертите в прането!" да ви помогнат да запазите за по-дълго любимите си бански.

Kozmetikata.com


последно от справочника
Абонамент