Свободно време

Стани част от Рекордите на Гинес - Юнашки тиган!

  • 19.03.2013
  • Автор: Светлана Илкова
Свободно време, Стани част от Рекордите на Гинес - Юнашки тиган!

Свободно време, Стани част от Рекордите на Гинес - Юнашки тиган!

В Юнашки тиган ще варят хиляди яйца за Гинес рекорд!

От близо година един огромен тиган шета из родината. Около него се въртят доброволци и приготвят стари гозби по събори и фестивали. До днес в огромния тиган са приготвени 12500 порции по бабини рецепти.

На 04 май Юнашкият тиган ще смени предназначението си. В него представители на Академия "Кулинарен историк"ще сварят на жив огън 2500 яйца, за да счупят рекорда на Гинес за най-много боядисани великденски яйца за три минути. В начинанието ще може да участва всеки, който дойде и пожелае да участва.

Събитието се организира от фондация "Национален тръст за съхрание на културно историческото наследство България".

Рано сутринта, на Велика Събота, яйцата ще бъдат сложени в Юнашкия тиган и ще бъдат сварени на огромен огън. Около обяд, всеки желаещ ще получи сварено яйце и допълнителни прибори, за да се подготви за официалната церемония по поставянето на рекорда.

Всички действия ще бъдат наблюдавани от нотариус и специално създадена комисия. Рекордьорите ще получат сертификат за участието си. След края на събитието ще могат да опитат "Чорбаджийски кебап по гергьовски" приготвен в Юнашкия тиган.
Събитието цели да популяризира съхранената традиция на православието по нашите земи.

Българските традиции са част от нашето ежедневие. Помним ги, пазим ги, радваме се на съхраненото. Боядисването на яйца е част от нашите спомени. Шарените яйца, изцапаните пръсти, бурканчетата и чашките са връзка с нещо което лека по лека губим. Бабите вече нямат време да разказват приказки.

Няма да гоним великденски зайчета, няма да събираме яйца по поляните. Ще ги боядисваме, както се е правило от векове по тези земи.

Kozmetikata.com