Свободно време

Стартира второто издание на най-мащабното танцово събитие в България Sofia Dance Fest 2013

  • 11.03.2013
  • Автор: Светлана Илкова
Свободно време, Стартира второто издание на най-мащабното танцово събитие в България Sofia Dance Fest 2013

Свободно време, Стартира второто издание на най-мащабното танцово събитие в България Sofia Dance Fest 2013

Swoosh

Над 700 танцьори от 32 клуба в България и гости от Полша ще се включат в програмата на фестивала.

Със специалното участие на Swoosh от Англия – артистичен директор и главен хореограф на FLAWLESS и Aleksandra Zasada от Полша.

От 15 до 17 март в зала 2 на НДК ще се проведе второто издание на Sofia Dance Fest, организиран от Българска спортна танцова федерация и спортен и танцов клуб "Суперформа". От 2006 година БСТФ е единственият лицензиран представител за България на Международната танцова организация. Призьорите от миналогодишния Sofia Dance Fest завоюваха редица престижни награди и се наредиха на почетната стълбичка на европейските и световни шампионати. Във второто издание на фестивала над 700 танцьори ще премерят сили в следните танцови стила: Танцово шоу, Модерен и Съвременен танц, Джаз танц, Хип хоп, Класически танц, Характерен танц, Етно шоу, Латино шоу, Акро джим, Мини и Големи продукции, Free open dance, Party time seniors. Участват танцови състави не само от големите градове, а и от по-малки населени места като Приморско, Белово, Костенец, Полски Тръмбеш, Сандански, Разлог, Сливен, Казанлък, Перник, Нова Загора, Хасково. Най-малкият участник е едва на 4 години, а най-възрастният на над 60 години.

Състезанията ще журират международни съдии от Полша и Англия, както и национални, доказани специалисти в областта на танцовото изкуство.

През втората фестивална вечер любителите на танците ще могат да се насладят на Гала концерт с част от най-атрактивните участници в различните стилове. Великолепната танцова феерия ще започне точно в 20 ч. на 16 март в зала 2 на НДК.

Тази година Sofia Dance Fest ще се проведе с международно участие. Гости на форума ще бъдат водещи танцьори от Полша. Със свои уъркшопове ще се включат световните звезди на танцовото изкуство Александра и Паулина Засада от Полша и Swoosh от Англия. Българското участие също е впечатляващо. Росен Канев, Раул Торрес, AVA и Sulsa ще бъдат на ваше разположение на 16 и 17 март.  Всички желаещи да се докоснат до майсторите на танца и да почерпят от техния опит и вдъхновение могат да се регистрират на: bsdf.bg@gmail.com  .

Целта на Sofia Dance Fest е да става все по-мащабен, с тенденция в следващите издания да има по-голямо световно участие. Масовостта на състезанието има за задача да запали и доведе децата и младото поколение в танцовите зали и по този начин да се развие техният творчески потенциал за да се изградят като пълноценни личности.

Фестивалът предоставя поле за изява на деца, младежи и допринася за повишаване на мотивацията им да се занимават с конструктивна творческа дейност. Националните квалификации по танцово шоу и хип хоп традиционно привличат около 3000 зрители.

За да могат повече хора да се насладят на невероятната феерия от музика и танци, както и от майсторството на участниците, входът за конкурса и Гала спектакъла  е свободен.

SWOOSH - Артистичен директор и главен хореограф на FLAWLESS
Музиката и танцът винаги са били в неговото сърце и негова страст. Още от 4  годишна възраст е вдъхновен от Майкъл Джексън, Джеймс Браун, Фред Астер, Джийн Кели и много други. Той има за цел да стане известен хореограф, за да вдъхновява хората да виждат по различен начин живота на артиста. Записва образование по сценичните изкуства в City & Islington College, където изучава и практикува форми на танцовото изкуство като съвременен танц, джаз, класически танц, физически театър и актьорско майсторство. Дипломира се с отличие.

От тогава е споделял една сцена с изпълнители като Мадона, Виктория Бекъм, Westlife, Alesha Dixon, Кайли Миноуг, Дани Миноуг, Джей Шон и други.

Swoosh създава FLAWLESS заедно с неговия бизнес партньор Амелия Беноа през 2004 г. и излиза в публичното пространство през 2005 г., внасяйки нещо свежо, ново и оригинално в света на танца.
През годините с FLAWLESS той развива своите танцови умения в Хип Хоп, Попинг, Локинг, B boying, Хаус и все още се счита за студент, насърчаващ много хора "да преследват мечтите си, а не състезанието".

Някои от участията и постиженията на Swoosh като хореограф и танцьор във FLAWLESS:
 - 2005 Шампиони на Великобритания
 - 2006 Световни шампиони на IDO
 - 2007 Награда на street dance шампионата на Великобритания за специален принос към развитието на уличните танци
 - 2008 Европейска награда за специални постижения в танца
 - 2009 Второ място в телевизионното предаване Britain's Got Talent
 - 2010 участие във филма StreetDance 3D и във втората му част StreetDance 2 през 2012

ALEKSANDRA ZASADA

Александра навлиза в изпълнителските изкуства още от най-ранна възраст изучавайки едновременно и музика и танц. Завършва средно музикално образование в "Karol Szymanowski" с пиано и саксофон. Първи стъпки в танца тя прави в танцовото училище на своите родители "JAST" (Вроцлав, Полша), където получава основата си по джаз, модерен и съвременен танц, хип хоп и състезателни танци. Паралелно с това изучава класически танц в частно балетно училище. От 2001 до 2008 Александра представлява успешно своята страна на Европейски и Световни първенства по Диско денс, Хип Хоп, Джаз и Модерен танц, спортни танци (Чехия, Дания, Германия, Австрия, Норвегия, Финландия, Полша, Словения, Словакия и САЩ), като завоюва множество призови места. Финалистка е в Полското телевизионно предаване "Dolina kreatywna, czego szuka młoda sztuka".

Професионалното и развитие в танца започва през 2009, когато записва висше образование по Съвременен танц в частен университет Anton Bruckner (Линц, Австрия). По време на три годишното си обучение в университета, Александра посещава Йерусалимската академия за музика и танц, изучавайки Модерен танц, като студент на обменни начала в рамките на един семестър. От юли 2011 до септември 2012 преминава през интензивен тренинг по кунг – фу в Международното Училище за Култура и Бойни изкуства "YunTai Mountain" (Япония).

През годините посещава множество уъркшопи по джаз, съвременен танц, хип хоп и исторически танци и се учи от имена като Mark Franko, Billy Goodson, Millard Hurley, Allan McCormick, Grzegorz Pańtak, Axel Olziger, Luciano Di Natale, Elżbieta Szlufik- Pańtak, Georg Blaschke, Joe Alter, Byron van Jones, Louise Frank, Alessandra Bequadro, Anthony Kaye.
Александра има повече от 14 години опит в различни техники и форми на движението в това число и гимнастика и йога. Обича да работи с други артисти и да споделя страстта си към танца, затова не пропускайте да станете част от нейните уъркшопи по кунг-фу тренинг, съвременен и джаз танц.

SOFIA DANCE FEST 2013

ДЕН I - 15 март 2013 г. - НДК зала 2

Квалификация за Европейско първенство по Модерен и Съвременен танц. Квалификация за Световна купа по Класически танц. Отворен танцов турнир по Характерни танци и Етно шоу.

ДЕН II - 16 март 2013 г. - НДК зала 2

Квалификация за Световна купа по Танцово шоу. Отворен танцов турнир в категории: Party time seniors и продукции.

Kozmetikata.com