Свободно време

Японски картини, които лекуват сърцата на хората

  • 09.10.2012
  • Автор: Светлана Илкова
Свободно време, Японски картини, които лекуват сърцата на хората

Такахаши Хисако

Свободно време, Японски картини, които лекуват сърцата на хората

Фокуда Нанак

Свободно време, Японски картини, които лекуват сърцата на хората

Ямазаки Юшико

Картини, изработени от  традиционната японска хартия "ваши", която има свойството да лекува сърцата на хората, ще бъдат монтирани на конструкции от 2,5 метра. Събитието се осъществява с подкрепата от посолството на Япония у нас и е част от Дните на японската култура в България, които се провеждат за 23-ти път.

При изработването на тези пана се използва традиционната японска хартия "Ваши", с която Япония е известна по целия свят. Материалите са от различните видове обагрена японска хартия, като допълнително върху платното не се нанасят бои. Чрез рязане, късане, напластяване, на картината се дава израз на човешките душевни светове. Японската традиционна хартия "ваши" е уникална, красива, очарователна и е материал на изкуството, който има силата да лекува сърцата на хората. Не само в Япония, но и из целия свят тя намира своето място в артистичния свят.

От 10 до 11.10.2012 организаторите са предвидили и специални демонстрации за посетителите на Сити Център София. Те ще имат възможността да се включат в открити уроци, в които ще могат да разберат какво точно представлява това изкуство. За по-любопитните и творчески настроени натури ще бъдат организирани специални открити уроци, в които хората сами ще могат да се включат в рисуването върху традиционната японска хартия "Ваши".