Свободно време

Идеалната ваканция е три дни

  • 22.08.2012
  • Автор: Светлана Илкова
Свободно време, Идеалната ваканция е три дни

Британският учен Дейвид Луис създаде сложна математическа формула, според която кратките, но чести ваканции позволяват да си починем най-добре. Според него идеалното времетраене на ваканцията, позволяващо да се върнем в офиса в най-добра форма е три дни.

Формулата включва броя на дните отпуска, които е възможно да вземем, разходите по ваканцията, равнището на отпочиване, което тя предоставя, и фактора стрес, свързан със заминаването. Така Луис стигнал до извода, че идеалната ваканция трае едва три дни.

Психологът от университета в Съсекс обяснява пред в. "Дейли Мейл", че заминаването за дълго време задължава служителите да планират отрано отсъствието си и да свършат голяма част от важната работа, преди да тръгнат. Това поражда напрежение, което трудно може да изчезне по време на ваканцията. Изследването му показва също така, че хората често злоупотребяват с ваканцията си. Макар че тя трябва да им позволи да се върнат в пълна форма на работа, "прекаленото слънце, прекалената храна и прекаленият алкохол" могат да имат обратния ефект.

Така Луис стигнал до извода, че "колкото по-дълги са ваканциите, толкова рисковете за здравето са по-големи". Това обаче съвсем не означава, че трябва напълно да се откажем от ваканцията. Най-доброто решение е да излизаме в отпуска за по-кратко време, но по-често и ако е възможно да не се отдалечаваме прекалено, за да избегнем спадането на формата при завръщането на работното място.