Свободно време

ВЕЛИКДЕН – история и традиции

  • 30.04.2013
  • Автор: Светлана Илкова
Свободно време, ВЕЛИКДЕН – история и традиции

Свободно време, ВЕЛИКДЕН – история и традиции

Една седмица преди Великден се честват два празника - Лазаровден и Връбница (Цветница) - черковният празник е Цветоносна неделя. Народният празник Цветница е свързан с обред на "Кумичене". Момичетата, които предния ден са били лазарки се събират и дружно отиват към реката. "Кумиченето" става на рекатата като всяка мома е приготвила  обреден хляб - кукла, може кравай или колак, в зависимост от района. Всяка мома откъсва по едно залъче хляб и ги пускат по реката. След това гледат чии залък е отишъл по-напред. Тази мома се признава за кумица (кръстница) и тя повежда към дома си моминското хоро. За здраве на този ден се сплитат върбови клонки и се окичват на портата.
След Цветница идва най-големия празник, честван три дни.

Великден е един от най-почитаните християнски празници. Според народните традиции дните от Цветница до Великден са празнични дни като най-тачени са сряда, четвъртък и петък. На великата сряда не се работи. На този ден ден по планинските райони децата ходят в гората за здравец и вият китки, които приготвят за другия ден - Великия четвъртък. Тогава ги разнасят на съседи и роднини за здраве. На Велики четвъртък преди да изгрее слъцето, се слагат две червени яйца в сито, послано с ален плат и се поставят на изток. Щом слънцето се появи - да ги види. Червеното великденско яйце играе важна роля при баенето и лекуването. За това на този ден не се работи. По обичай жените стават рано, боядисват яйца, месят се обредни хлебове.
За оцветяване на яйцата са се използвали отвари от билки, ядки и др. С отвара от  риган се получавала червена багра, със смрадлика - оранжева, зелено – с коприва, жълто – с орехи и кори от ябълка или отвара от стар кромид лук.
На Велики четвъртък става подновяването. Къща без квас не трябва да оставя, защото берекетът си отива с нея. С кваста се замесват хлябовете. Обредният хляб, който се меси за Великден се нарича Боговица или Великденски кравай. Също така се заместват и козунаци.

На трапезата за Великден се сервират яйца, обреден хляб, козунаци., зелени салати с репички, супи от дреболии на птици, печено агнешко, сладка баница, великденски курабии.

Ресторант "Хаджидрагановите къщи" – гостоприемство по български!
София, ул. Козлодуй 75
тел. за резервации 02 931 31 48
www.kashtite.com