Свободно време

Вкусът на Коледа

  • 22.12.2017
  • Автор: Светлана Илкова
Свободно време, Вкусът на Коледа

Коледа ни събира, прави ни по-добри, по-усмихнати, кара ни да мечтаем и да се обичаме повече. Цялото суетене и суматоха, понякога ни изнервят, но ако имаме добра организация предварителната подготовка и очакване, се превръщат в онези емоции, които ни карат да чувстваме празнично и да тръпнем в трепетно очакване.

И тъй като българите обичаме да празнуваме на маса, този празник свързваме освен с подаръците и с коледните гозби. И защото сме широко скроени освен типичните български ястия - свинско със зеле и капама, традиционните за сезона салати и туршии, меденки, тиквеник и баклавата, слагаме на трапезата си коледни ястия. Похапваме и редица чужди ястия които разнообразяват още повече празничната трапеза.

А ето какво похапват по света. Немският щолен, пълнената пуйка, патица с картофи и зелеви листа са типични за Германия, редица региони на Франция, Белгия, Холандия, Австрия. Бутът от елен е приет да присъства на коледната трапеза на скандинавците. Финландците си похапват шунка, горчица и хляб, както и гювеч с дроб, стафиди, моркови и картофи. Във Франция обикновено се сервира гъши или патешки дроб, гъска или пуйка с кестени и плънка. Панетоне и Пандоро са типични за Коледата в Италия, Бакалао за Португалия. В Испания коледната трапеза е много богата, но неизменно присъстват бадемите. "Ахо бланко" е супа с бадеми, типична за коледното меню, особено в южна Испания. "Кутята" е типична за Украйна, Русия, Полша, Латвия и се приготвя от ечемик или жито с мед, сушени плодове и ябълки. В Канада и Сащ се сервира сочна пълнена пуйка, картофено пюре, сос от червени боровинки, а за десерт коледен пудинг.

Желаем ви прекрасна Коледа споделена с най-близки и любими хора!