СПА и Релакс

Четири приятни предложения за релаксиране

  • 31.07.2008
  • Автор: Светлана Илкова
СПА и Релакс, Четири приятни предложения за релаксиране

СПА и Релакс, Четири приятни предложения за релаксиране

СПА и Релакс, Четири приятни предложения за релаксиране

СПА и Релакс, Четири приятни предложения за релаксиране

Едва ли някой се сеща за по-приятен начин за релаксиране от масажа. Предоставяме на вашето внимание четири от най-популярните видове масажи:

Масаж с горещи камъни

Началото на този вид масаж е поставено през 1993 година от Мери Ханиган в Туксон, Аризона. Това е специален масаж, по време на който се използват нагорещени гладки камъни. Най-подходящи за тази цел са черните вулканични камъни – базалт, благодарение на тяхната изключителна способност да абсорбират и запазват топлината.

Преди сеанс терапевтът дезинфектира и затопля камъните в гореща вода. Те се поставят върху определени точки по протежение на гръбначния стълб, в дланите или между пръстите на краката.

Масажистът мести камъните по специална техника и така премахва напрежението от тялото. Когато камъните започват да изстиват просто се заменят с други.

Най-голямото предимство на масажа с горещи камъни е това, че премахва напрежението в мускулите по-бързо от обикновения масаж.

Шведски масаж

Тази техника е създадена от шведския физиолог Хенри Петер Линг от университета в Стокхолм през 1812 година. Днес тя  е една от най-популярните практики, използвани на Запад.

Шведският масаж използва 5 специфични: продължително плъзгане; размачкване на отделните мускули; триене; потупване и вибрация. Нивото на интензитета и натиска се променят, в зависимост от това на коя част от тялото се прилагат.

Дълбок масаж

По време на дълбокия масаж терапевтът работи така, че да достига до мускулите и съединителната тъкан на тялото.

Движенията са по-бавни, а натискът – по-дълбок в сравнение с класическия масаж и цели освобождаване от токсините като се стимулира кръвообръщението и циркулацията на кислород.

Дълбокият масаж е особено ефективен при стрес, схващане във врата, напрежение в гърба и болки в раменете.

Много е важно след този масаж да се поема голямо количествовода, за да може с нейна помощ да се изхвърлят от тялото освободените токсини.

Шиацу

Този масаж е форма на акупресура и цели лекуване на тялото, ума и духа. Терапевтът използва въртене и манипулация върху ставите и прилага натиск с палците, пръстите и дланите си.

Потупване, стискане и триене се използват, за да премахнат енергийните блокади в тялото.

Предимствата на Шиацу са дълбокото мускулно и тъканно релаксиране, неутрализирането на стреса и вдъхване на енергия и жизненост в тялото.


От Гергана Кангалова