СПА и Релакс

Масаж за оформяне и подмладяване на лицето

  • 01.07.2016
  • Автор: Светлана Илкова
СПА и Релакс, Масаж за оформяне и подмладяване на лицето

Японският масаж Зоган или Асахи е съставен от Юкуко Танака. Той се основава на древни упражнения за лицето на японските жени. Авторката прави серия различни допълващи се масажи за дами на възраст от 20 до 60 години. Тук ще се спрем на основните упражнения.

Този вид масаж е ефективен за подмладяване и премахване на бръчките на лицето и шията, премахване на двойна брадичка, увиснала кожа и торбички под очите. Резултат се забелязва още след 2 седмици. Прави се по 5 минути на ден, за предпочитане сутрин и поне два пъти седмично. Не се препоръчва за хора с възпаления по кожата на лицето. Необходимо е предварително да се научи разположението на лимфните възли. Най-главното правило е, погалването на кожата да се извършва спрямо тяхното разположение.

Кожата на лицето се почиства добре, намазва се с базово олио, съобразено с типа кожа. Упражненията се изпълняват без натиск върху кожата, с леки поглаждащи движения.

Обикновено масажът започва с лимфен дренаж, благодарение на него кожата става свежа – изхвърлят се токсините и задържаните течности. Следва дълбок масаж на лицето с благоприятен ефект върху кръвоносните съдове и тъкани.

Ето и някои специфични упражнения:

За отстраняване на бръчки по челото
Сложете дланите към лицето си и с плавни движения започнете да приглаждате кожата на челото от средата към периферията и надолу към врата. Повторете 3 пъти.

Премахване на торбички под очите
Натиснете показалците към външния ъгъл на окото, направете кръг около очите, като спрете за малко в основата на носа и задържите за няколко секунди. После се върнете в изходна позиция. Упражнението се прави по посока на часовниковата стрелка. Повторете 3 пъти.

Упражнение за стягане на кожата около устата
Притиснете дланите към бузите и правете кръгове като завършвате под носа.

Още упражнения може да видите тук.

След приключване на масажа лицето се измива добре.

Kozmetikata.com