СПА и Релакс

Литотерапия и какво представлява масажът със скъпоценни камани

  • 25.03.2015
  • Автор: Светлана Илкова
СПА и Релакс, Литотерапия и какво представлява масажът със скъпоценни камани

СПА и Релакс, Литотерапия и какво представлява масажът със скъпоценни камани

СПА и Релакс, Литотерапия и какво представлява масажът със скъпоценни камани

Литотерапията се базира върху способностите на различните минерали и метали да въздействат благоприятно върху човешкия организма. Литотерапия със скъпоценни камъни може да се извърши по няколко начина – чрез приемане на стрити скъпоценни камъни вътрешно под формата на хранителна добавка, чрез използването на цветовете на камъните с психосоматичен терапевтичен ефект, както и на масажи и процедури с някои видове камъни и кристали. Тук ще се спрем именно на последните.

Минералите, вулканичните и полускъпоценните камъни се използват в алтернативната медицина за масаж, рефлексотерапия и акупресура. Според желания ефект се използват различни техники адаптирани за лечението - чрез формата, размера, структурата и цвета на камъните.

Масаж на лицето със скъпоценни камъни и кристали
Той помага за изтегляне на замърсяванията и токсините от кожата, тя става по-мека, а тена се избистря. Използват се кристали като хематит, аметист, нефрит, кварц, тюркоаз и др. Масажът с кристали започва с различни много нежни движения - поглаждане, изтегляне, натискане, заглаждане, потупване, притискане с камъните, подбрани специално за случая .Кристалите се движат плавно по кожата, като за препоръчване е да се използва базово масло за по-лесното им движение. Топлите кристали подпомагат детоксикацията и почистването, засилват кръвообращението и лимфния дренаж. Студените намаляват възпаленията – подходящи са при подпухнали очи и мускулно напрежение, предотвратяват появата на бръчки и фини линии. Розов кварц, аметист и зелен авантюрина балансират енергиите, а кристалите отпускат мускулите и изчистват замърсяванията от кожата.

Вулканични камъни за тялото

Съвременната терапия с вулканични камъни е комплекс от исландската, древнохристиянската и индийската култури. С лечебна цел се използват горещи камъка (базалт), студени (мрамор) и един със стайна температура. Масажът е подходящ при стрес, умора, напрежение в мускулите, болки в гърба, безсъние и главоболие. Вулканичните камъни се загряват в специални контейнери или във вода. Кожата се намазва с масло, което улеснява плъзгането на камъните, а тяло получава топлина, отделена от камъните при контакт с кожата и директно действие върху мускулите. По време на процедурата камъните се редуват - горещият базалт с хладния мрамор. Местата на които се слагат камъните са ръцете, дланите, стъпалата, между пръстите на краката, врата, гърба, краката и др.

Поставяни на някои конкретни части от тялото, камъните детоксикират. Поставени на седемте енергийни центрове на тялото, скъпоценните камъни отключват блокираните енергийни канали и пренасочват енергията.

Kozmetikata.com