СПА и Релакс

Рефлекторен масаж у дома

  • 29.01.2014
  • Автор: Светлана Илкова
СПА и Релакс, Рефлекторен масаж у дома

СПА и Релакс, Рефлекторен масаж у дома

Масажът на стъпалата отпуска тялото, подобрява кръвообръщението, тонизира организма, избавя от стреса и натрупаното напрежение, изчиства тялото от токсини. Този масаж произлиза от Древен Китай, но днес е известен по цял свят. Макар, че е добре да се прави от специалист, можете да си го направите и сами в къщи.

Върху ходилата на краката ни са съсредоточени енергийни точки, чийто масажиране стимулира работата на вътрешните органи. Препоръчваме преди масажа да си направите вана на стъпалата, към която да добавите ароматни соли и да се отпуснете.

Самият масаж извършвайте с помощта на натурално базово масло – то улеснява движенията, а и омекотява кожата. Към него може да добавите етерично масло по ваш избор.

Правете масажа около десет минути за всяко стъпало, като притискате отделни точки от него. Ако някъде усетите болка, задръжте вниманието си върху мястото, докато не усетите, че болката отшумява.

След масажа не мийте ходилата си. Сложете си меки чорапи и спете с тях.

Ето някои базови масла, които можете да използвате при тази процедура у дома.
Етерично масло от портокал – действа отпускащо, успокояващо, антидепресивно, освежаващо, тонизиращо, имуностимулиращо, антисептично, бактерицидно, дезинфекциращо; спазмолитично; овлажняващо и подхранващо кожата, регенериращо.

Етерично масло от пачули –създава настроение, ускорява регенерацията на тъканите, има стимулиращо, еротично действие.

Етерично масло от салвия – действа тонизиращо, дезинфекциращо, еротизиращо, стимулира имунната система.

Етерично масло от мандарина – действа релаксиращо, мощен антиоксидант, стимулира умствената дейност и концентрацията, тонизира и освежава, афродизиак, антисептично, дезинфекциращо, дезодориращо.

Етерично масло от иланг-иланг - премахва чувството на страх и тревога, афродизиак, антисептик с бактерицидно действие, понижава артериалното налягане.

Kozmetikata.com