СПА и Релакс

Женската психология и въздействието на цветовете

  • 02.08.2011
  • Автор: Светлана Илкова
СПА и Релакс, Женската психология и въздействието на цветовете

СПА и Релакс, Женската психология и въздействието на цветовете

СПА и Релакс, Женската психология и въздействието на цветовете

СПА и Релакс, Женската психология и въздействието на цветовете

За това, че цветовете по определен начин влияят на човешката психика е известно още в древни времена. Така, много векове преди нашата ера е било ясно, че едни цветове са способни да предизвикват мъжество, други да успокояват и омекотяват характера, а трети помагат на организма да оздравее. Точно тези знания са залегнали днес в цветотерапията.

Особено значение има въздействие на цветовата палитра върху нас, жените тъй като сме по-впечатлителни и често преживяваме стресови ситуации. За нас е важно да знаем за особеностите на влияние на различните цветове, за да създадат най-оптимална обстановка в дома, да сме успешни и без проблем да преодолеем различните жизнени трудности.
Правилно подбрана та цветова гама при избора на облекла, аксесоари или интериор ни позволява не само да изглеждаме красиво, но и да се чувстваме спокойно, уверено и хармонично. Някои цветове могат да усилват съпротивителните сили на организма срещу стреса и заболяванията.

Червеният цвят, съгласно древната философия се асоциира с жизнената сила. Затова червените предмети са се използвали за лечение на ставни и двигателни проблеми.
 
Всички нюанси на този цвят сгряват. Заедно с това червеният тон в "умерено количество" помага за премахването на умората, депресията, ободрява и помага за вземането на важни решения. Но излишъкът му в околните обекти може да провокира раздразнителност и агресия. А при наличието на такива симптоми на сериозно заболяване може даже да предизвика усложнения.

Присъствието на оранжево в околните предмети също действа сгряващо и позволява възстановяването на силите( особено след стрес), тъй като този цвят древните са асоциирали със слънцето и плодородието. Днес ние подсъзнателно го сравняваме с ентусиазмът и свободата. Като се използва опита на предците, с помощта на оранжевото днес се премахват депресии и се лекуват нервни сривове, уравновесява се хормоналното състояние и възвръщат доброто самочувствие.

А ярко жълтото подпомага развитието на мисленето, позволява по-добре и по-бързо да се усвоява информация. Както и оранжевото, то помага да се премахне депресията, да се възвърнат увереността и радостта.
Важно е да се знае, че този цвят също така помага прочистването на организма.

Тъй като зеленото заема междинното пространство между горещите и студените нюанси в спектъра на дъгата, той се явява своеобразен символ на хармонията и уравновесеността. Зелените предмети могат да са добри помощници, когато е нужно да се избавите от негативните емоции, да придобиете увереност и да възстановите стабилността си. Оздравителното въздействие на този цвят се се състои в това, че той тонизира, стабилизира кръвното налягане и успокоява нервите.

За възвръщането на мира и удовлетвореността помага небесно-синия цвят. Тъй като дарява уравновесеност и насочва към размисли. Стремежът да се добави в интериора синьо може да бъде свързано с подсъзнателното желание за някаква промяна в живота.

Но да се справите с емоционалните сътресения и да оставите в миналото лошите спомени помага тъмно синия цвят. Той се смята за полезен за физическото и психологическото здраве благодарение на очистващото си действие.

Виолетовият цвят се смята за изключително силен, мощен и в същото време мек. Затова го препоръчват за емоционално нестабилни хора. Освен това, той поддържа имунната система в случай на нервен срив, помага при преумора и позволяват да отриете в себе си нови възможности. Въпреки това, както и в случая с червеното не бива да се злоупотребява. Излишъкът на виолетови предмети се възприема тежко и действа лошо на малки деца.

Kozmetikata.com