СПА и Релакс

Билкови смеси за вана

  • 21.06.2011
  • Автор: Светлана Илкова
СПА и Релакс, Билкови смеси за вана

СПА и Релакс, Билкови смеси за вана

СПА и Релакс, Билкови смеси за вана

СПА и Релакс, Билкови смеси за вана

СПА и Релакс, Билкови смеси за вана

СПА и Релакс, Билкови смеси за вана

Какво може да е по-приятно в края на изморителен ден... Какво може да премахне нервното напрежение, да подари спокоен сън, освен топла вана.

Тя ободрява и тонизира по-ефективно, от студената вода. Какви билкови смеси може да се използват за вземането на вана? Така прекрасно е да се отпуснете във вана с билкови отвари, забравяйки всички проблеми и отдавайки се единствено на насладата.

Лечебните свойства на ваните
Ваните играят важна роля в грижата за тялото. Водата не само почиства от замърсяването с прах и пот, но ободрява, тонизра, премахва умората, дарява усещането за комфорт и енергия, обновление и свежест.

Водата прави кожата еластична, копринено мека и гладка. А заедно с екстракти от билки, полезни добавки и ароматни масла сътворява чудеса.

Лечебните свойства са неоспорими, защото полезните вещества проникват в епидермиса и чрез кръвта и лимфата в целия организъм. Това много зависи от температурата на водата във ваната.

Топлата или неутралната вана е от 34 до 37 градуса, отнема нервното напрежение и умората, като действа отпускащо. Освен това успокоява, затова е най-подходящо е да се взема преди съня.

Студената вана е не повече от 20 градуса и помага за укрепването на имунната система на организма, закаляването прави кожата опъната и еластична, оказва тонизиращо въздействие на организма, бързо премахва умората. Такава вана е нужно да се взема не повече от пет минути. 

Горещата вана е до 40 градуса, взема се при простуда, кашлица, след продължително стоене на студ, но само ако нямате температура. Ваната е необходимо да се приема не повече от 10 минути.

Билкови смеси за вана
За приготовлението на лечебна вана вземете 100 грама корени от репей, листа от бреза, лайка, коприва.
Всички компоненти се нарязват и смесват. Вземете ½ кг. нарязана билкова смес за вана и заливаме с 5 л. вряла вода. Поставяме на бавен огън и варим в продължение на 7 минути. Оставяме за половин час и след това прецеждаме. Получената отвара наливаме в напълнената вана. Вземаме вана за не повече от 15 минути. Температурата на водата не бива да е по-висока от 37 градуса. Такава вана помага за повишаване на самочувствието и възстановява трудоспособността. 

Тонизираща вана
Вземете 500 грама сушени и нарязани листа то риган и залейте с кофа вряла вода. Оставете отварата за около час. После прецедете и излейте във ваната. Такава вана осигурява общ укрепващ ефект, успокоява при хроничен и остър бронхит. Температурата не бива да е повече от 37 градуса. Продължителността на ваната е необходимо да бъде 15 минути. Такава вана се приема за възстановяване на силите след натоварване.

Вана с валериан
Вземете 100 гр. смлян корен от валериан и го сварете в един литър вряща вода. Сложете го на водна баня с вряща вода за 15 минути, оставете го да се охлади на стайна температура в продължение на един час, след това изцедете и излейте във ваната. Можете да използвате за ваната и тинктура от валериан, на 10 литра вода сложете 2 шишенца валериан.

Вана с цветчета от лайка и липа
Вземете по една пълна шепа цветчета от лайка липа, залейте ги с литър вода. Поставете отварата на водна баня за 15 минути, след това я оставете да се охлади при стайна температура за около час. Прецедете и добавете във ваната.

Вана с касис
За ваната вземете свежи или сухи клончета и листа от касис. Ако са свежи - 300 грама, ако са изсушени - 150 грама. И в двата случая ги залейте с три литра вряла вода. Оставете да ври 20 минути, а после я оставете за три или четири часа на топло място. Прецедете и добавете във ваната.

Kozmetikata.com