СПА и Релакс

Да вземем вана

  • 31.05.2011
  • Автор: Светлана Илкова
СПА и Релакс, Да вземем вана

СПА и Релакс, Да вземем вана

СПА и Релакс, Да вземем вана

Водните процедури са полезно, лечебно, профилактично, хигиенично средство и несъмнено едно от най-големите удоволствия в живота. Това, че миенето е необходимо в нашия "информационен" век не предизвиква съмнения у никого. Да, и не само в нашия век ... но да поговорим и за останалите страни на това "мокро" блаженство.

Прости правила за взимане на вана
Както и да вземате вана, не бива да е сред ежедневните й удоволствия, защото кожата подпухва, губи мазнина, става прекалено суха, най-добре е да го правите на 3-4 дена.

Ваната може да е гореща, топла или студена.

Гореща вана
Ваната с температура 40 – 43 градуса вече се смята за гореща, тя стимулира обмяната на веществата и влияе добре на кръвоносните съдове, но не бива да е по-продължителна от 10-15 минути.

Даже ако се чувствате превъзходно, по-продължителната процедура може да въздейства негативно на сърцето. И въобще, най-добре е ако водата не покрива сърдечната област, особено ако обичате още по-гореща вода за взимане на вана.

Студена вана
Студената вана е с температура на водата между (18-20 градуса) и е подходяща при неврози, загуба на апетита, а също и за закаляване на организма.

Системното приемане на студена вана дава бодрост, повишава тонуса на кожата и подобрява настроението. Но и тук не се препоръчва продължителното стоене във вода, 6-30 секунди са напълно достатъчни.

Топла вана
Топлата вана е най-комфортната, полезна и правилна вана – при нея температурата на водата е примерно от 33-37 градуса, тоест малко под или малко над телесната температура.

Такава вана отпуска, успокоява, сваля напрежението, добре е да се взема вечер преди сън. И при нея не е препоръчително да се стои повече от 20-30 минути, което е достатъчно да се отпуснат мускулите, да се разтворят порите и да отмине нервното напрежение.

Ако към това прибавите и някоя приятна добавка за вана ще бъде още по-прекрасно. А те са повече от разнообразни и много полезни – пени за вана, морска сол, билкови отвари, етерични масла, ябълков оцет, мед и мляко, вино ...

Kozmetikata.com