СПА и Релакс

Шиацу

  • 02.11.2007
  • Автор: Светлана Илкова
СПА и Релакс, Шиацу

СПА и Релакс, Шиацу

СПА и Релакс, Шиацу

СПА и Релакс, Шиацу

СПА и Релакс, Шиацу

СПА и Релакс, Шиацу

Корените на шиацу откриваме в древно-китайската медицина, която разглежда здравето на организма от гледна точка на силата на енергийния поток, преминаващ по меридианите, нагоре и надолу по цялото тяло. В китайската медицина тази жизнена енергия се нарича "ци" ("ки" или "чи"). При дисбаланс или блокажи в циркулиращия из тялото поток на ци се провокират различни заболявания, които китайските медици лекуват, като регулират енергийния поток. Един от начините за това е чрез натиск върху определени точки по тялото, където меридианите минават близо до кожата. Така, в зависимост от лекуваното заболяване или използвания вид натиск, ци се укрепва или разпръсква.

През 20-те години на XX век японски лекари разработват метода шиацу, който съчетава масаж с пръсти върху активните точки (известен като цубо) с техники като масаж с длани и разтягане на мускулите. Шиацу масажът използва техники, които се практикуват, чрез прилагане на натиск в специфични точки по енергийните меридиани на тялото, болката и напрежението в мускулите постепенно намаляват или изчезват. Използвайки пръстите, дланите, лактите и коленeтe си, опитните шиацу масажисти отварят и стимулират енергийните потоци в тялото, като по този начин намаляват дискомфорта и подобряват настроението. Шиацу използва и широко разпространени масажни техники, манипулации и разтягания на крайниците. В основата на този метод на лечение лежи теорията за енергията, протичаща през тялото посредством канали, наречени меридиани. Натискът върху основни точки по меридианите регулира нейния поток и влияе благоприятно върху здравето. Меридианите представляват невидими пътища, по които енергията протича в организма. Смята се, че натискът на точки върху тях действа като енергиен регулатор. Меридианите и активните точки са разположени симетрично от двете страни на тялото. Илюстрациите вдясно показват точките само от едната му страна. Два меридиана, наречени Управляващ съд и Съд на зачатието, се намират по протежение на средната линия на тялото.

Обикновено специалистът по шиацу и акупресура първо преценява здравословното ви състояние. Освен че ви преглежда и се информира за минали и настоящи заболявания, за начина ви на живот и режима на хранене, той определя тонуса на мускулите и кожата и прослушва гласа и дишането. Лечебният сеанс се провежда върху постелка на пода. Лекарят прилага натиск върху определени активни точки по вашето тяло и понякога едновременно с това прави масаж или разтяга мускулите ви. В процеса на работа, чрез допира, той "разчита" вашето тяло и преценява потока от енергия и влиянието му върху вашето здраве. В края на подобен сеанс повечето хора са едновременно заредени със сили и отпуснати. Въпреки това някои първоначално се чувстват малко по-зле: преди състоянието им да се подобри, се появяват умора, главоболие или симптоми на грип. Смята се, че тези признаци се дължат на освобождаването на натрупаната енергия от активните точки, но не трябва да са твърде силно изразени или да продължават повече от ден-два.

Избягвайте мускулните разтежения, като внимавате как стоите, седите, вдигате и носите тежести . Научете се да разпознавате признаците на стреса и да му се противопоставяте. Преди да се заемете с упражнения, винаги загрявайте, в противен случай ще се появят мускулни болки и скованост.