СПА и Релакс

Тай масаж

  • 20.10.2007
  • Автор: Светлана Илкова
СПА и Релакс, Тай масаж

СПА и Релакс, Тай масаж

СПА и Релакс, Тай масаж

СПА и Релакс, Тай масаж

СПА и Релакс, Тай масаж

СПА и Релакс, Тай масаж

Тай масажът е уникален сам по себе си, въпреки, че датира от хилядолетия. Процедурата включва в себе си елементи от йога упражнения, стимулация на енергийните меридиани и акупресура чрез ритмични движения, които създават неповторимия ефект на терапевтичен масаж. Процедурата се извършва на специално тай-легло.
В Тайланд Тай Масаж е култура. Почти във всяко тайландско семейство има поне един човек, който практикува професионално или любителски. Това е един от методите на тайланска традиционна медицина, който освен грижа за здравето, дава възможност на всеки човек да споделя положителната си енергия с хората.
Тай Масаж е вид медитация, както за получаващия, така и за даващия. За да се осъществи пълноценно, е нужно получаващият да намери място на спокойствие и доверие вътре в себе си, а даващият да се свърже с вътрешния си мир и баланс и с чистата и безкористна обич в сърцето си. Когато това се случи, ефектът от масажа е еднакво хармонизиращ, зареждащ и лечебен и за двамата.
Техниките, ритъмът и атмосферата, в които Тай Масаж се прилага, отварят пространство за свързване с дълбоката ни човешка същност. Сетивата се отварят и животът се възприема в по-голяма пълнота.

Тай Масаж
е един от четирите основни метода на тайландската традиционна медицина. Той е базиран на работа върху 72 000 енергийни канала в човешкото тяло, като основният фокус при него е върху главните 10, наричани Sen Sib. Той се прилага чрез натиск с палци, длани, лакти, колене, ходила, както и чрез различни стречинг позиции.

Кралският стил
, който е предмет на обучението, се прилага с уважение и любезност, които не позволяват прекалено близък контакт между даващия и получаващия масаж, като в същото време масажиращият отдава цялата си енергия, грижа и респект към масажирания. Тай масаж е високо ефективен метод, който е предназначен от една страна за релаксация, а от друга има терапевтична насоченост.
Видът на техниките, в които се използват палци, длани, лакти, ходила и колене, и ритъмът на прилагането им, както и честата смята на позицията на работещия, не позволяват претоварване на едни и същи мускулни групи и стави. Този метод щади енергията и силата на терапевта, тъй като се използва предимно силата на тежестта на тялото и по този начин не се стига лесно до умора. В същото време се работи в дълбочина. Тай масажът поддържа доброто здраве на масажирания. Той е древен инструмент, който служи в битката с обичайните неразположения, подобрява подвижността на тялото и подпомага физиологичните системи. Тай масажът влияе също и на дълголетието, като засилва имунната система и балансира жизнената енергия.
Прилагането на Тай масажът чрез директен натиск върху мускулите по цялото тяло в комбинация с разтягане, което подпомага стимулирането на мускуло-скелетната система, включваща кости, стави, мускули, нерви, лигаменти, и лимфната система, е полезно за всичките пет физиологични системи. Тай масажът предлага на масажирания най-известния ефект на тотална релаксация, чрез намаляване на стреса от трескавото ежедневие. При по-възприемчивите клиенти, този високо позитивен ефект от облекчаване на стреса може да проникне до дълбоки нива на съзнанието. Колкото до духовните ползи на получаващия, Тай масажът, основан върху елементите на живота и Sen Sib (жизнената енергия), има огромно позитивно влияние върху духа, когато по време на масажа масажиращият се концентрира също и върху енергийния поток.

Тай масаж се прилага от професионалисти в масажни студиа и SPA центрове. Ако погледнем на него като на култура за здраве, благоразположение и постоянство в грижата за себе си и близките, то Тай масаж може да се прилага и от непрофесионалисти в семействата им и сред приятели във всичките му варианти като Традиционен Тай масаж и Тай масаж на ходилата.

По материали от:
http://www.careculture.com/