СПА и Релакс

Изкуството на Ароматерапията

  • 11.11.2008
  • Автор: Светлана Илкова
СПА и Релакс, Изкуството на Ароматерапията

СПА и Релакс, Изкуството на Ароматерапията

СПА и Релакс, Изкуството на Ароматерапията

СПА и Релакс, Изкуството на Ароматерапията

СПА и Релакс, Изкуството на Ароматерапията

Историята на ароматерапията започва много назад във времето, а самият термин "ароматерапия" е създаден през XX век.

Китайците първи използват ароматите с терапевтична цел


Китайците за първи път в историята откриват и използват ароматните свойства на растенията за лекуване на тялото. Но не само това, те са вярвали, че добре подбраните аромати имат способността да създават хармонична атмосфера, както и да релаксират тялото.

Египтяните използват дестилация, за да добиват ароматни масла

Комбинирали са успешно различни есенции и отвари и са ги използвали като козметика и дори с лечебна цел. Поради това за родина на ароматерапията се приема Египет, а рождената й дата се губи някъде преди цели 5000 години.

Гърците не устояват на изкушението

Древните гърци използват ароматни масла, за да съхраняват храна, с медицинска цел, в готвенето и дори в религиозните си ритуали. В действителност самата идея за ароматерапията хрумва за първи път именно на гърците – те горят ароматни билки с цел да унищожават болести пренасяни по въздуха.

Историята на ароматерапията преминава през Персия и се свързва с името на Авицена. По-късно ароматни билки са били използвани като превенция от чума.

В днешни времена ароматерапията е изгубила медицинското си предназначение и се използва предимно в областта на козметиката. Под ароматерапия ние разбираме масаж с ароматни масла, няколко капки есенция във ваната или просто мирисът на горящите ароматни свещи или пръчици.

Какво точно прави ароматерапията?

Сетивата ни имат директно отношение към паметта и спомените. И за да се отговори на въпроса "Как работи ароматерапията?", е необходимо да се разберат някои факти, свързани с мозъка.

Връзката между обонянието, спомените и емоциите

Обонятелната система е свързана с лимбичната система, която е онази част от мозъка, която отговаря за емоциите и спомените. Затова, чрез правилният аромат можете да възбудите определено настроение или спомен.

Ефектът на ароматерапията

Ароматерапията работи на психологично ниво. Освен това засяга системи като хормоналната и ендокринната, които са свързани с нервната система. Стимулирането на хормоналната система, въздейства върху нивото на стрес, храносмилателната система, продуцирането на инсулин от тялото и апетита. Системите в тялото, които могат да бъдат повлияни от ароматерапията са обонятелната, лимбичната, нервната и ендокринната. С помощта на ароматите може да се намали стреса и неговите проявления като: главоболие, напрежение във врата, безпокойство, депресия, безсъние, напрежение, храносмилателни проблеми, както и да се подпомогне процес на съзнателно качване или сваляне на килограми.

Ароматните масла

Ароматните масла заемат основно място в ароматерапията и целта й да поддържа свеж дух в здраво тяло. Ароматните масла представляват екстракти от семена, цветове, плодове, листа, корени, дървесни кори и стъбла на различни растения. В зависимост от техния източник могат да имат различен ефект – антибактериален, антивирусен, антибиотичен, антивъзпалителен или диуретичен.

Аромати Антистрес

- Бергамот
- Лавандула
- Пачули
- Иланг Иланг
- Жасмин
- Плодчета хвойна
- Здравец
- Лайка
- Градински чай

Аромати срещу Депресия

- Градински чай
- Лавандула
- Иланг Иланг
- Лайка
- Сандалово дърво
- Майоран

Аромати против Безсъние

- Лайка
- Лавандула
- Пачули
- Нероли
- Сандалово дърво
- Иланг Иланг

Аромати за Подобряване на паметта и Концентрация

- Бергамот
- Мента
- Грейпфрут
- Лимон
- БосилекОт Гергана Кангалова