СПА и Релакс

Масаж на корема – за отслабване, добро храносмилането и против стрес

  • 19.10.2018
  • Автор: Деси Исаева
СПА и Релакс, Масаж на корема – за отслабване, добро храносмилането и против стрес

СПА и Релакс, Масаж на корема – за отслабване, добро храносмилането и против стрес

Масажът на корема подобрява функционирането на храносмилателния тракт, действа благоприятно върху здравето на цялото тяло, релаксира нервната система и подобрява съня. Това са само една малка част от ползите от този достъпен, но неглижиран масаж.

Коремният масаж може да бъде направен, както в студио от специалист, така и в домашни условия. Отнема приблизително 2-3 минути и е препоръчително да се прави всеки ден.

Според традиционната китайска медицина стомахът е енергийният център на тялото. Масажирането му повишава енергията на целия организъм. Този масаж е подходящ и за всички, които искат да отслабнат, защото топи тлъстините в коремната област, едновременно с това стимулира мускулатурата и подобрява вида на кожата по корема.

Извършва се по посока на часовниковата стрелка, следвайки движението на отпадъчните вещества в дебелото черво. Именно за това той и помага за тяхното изхвърляне, като предотвратява запека. Когато отпадъчните вещества не се изхвърлят редовно в тялото се създава токсична среда, която води до отпадналост, поява на пъпки, наднормено тегло и др. Препоръчва се да се прави в легнало положение, но може да се масажира и в седящо или изправено положение на тялото.

Как да се масажирате
Легнете по гръб с оголен корем върху постелка на пода. Разтъркайте дланите си една в друга силно, докато се затоплят. Сложете двете си ръце една върху друга, като лявата оставите отгоре. Поставете ги в долната дясната страна на корема и останете така няколко секунди, докато усетите топлина. Масажирайте бавно с малки кръгове около пъпа, като постепенно правите по-големи кръгове в посока навън от пъпа си по часовниковата стрелка. Направете 50 кръга.

Любопитно
Според изследвания,  коремният масаж с някои масла за ароматерапия (розово масло, карамфилово, канелено, лавандулово) спомага за снижаването на болезнените менструални крампи и намалява проблемното силно кръвотечение, когато масажът се прави в седмицата преди очакваната меснтруация. Достатъчни са няколко капки от маслото, добавени например към зехтин.

Коремен масаж не се препоръчва на: хората с язва в стомаха, червата или дванадесетопръстника, бременни, хората с камъни в жлъчката, бъбреците и пикочния мехур, при херния, възпаление на матката, пикочния мехур, яйчниците и филопиевите тръби, при скоро направен операции, при вътрешени кръвоизливи и рак.

Kozmetikata.com