Новини

Как замърсяването на въздуха влияе върху кожата

Новини, Как замърсяването на въздуха влияе върху кожата

Според данни на Световната Здравна Организация от 2016 г. 9 от 10 души на планетата дишат замърсен въздух. Всяка година в Европа се регистрират 467 000 случая на преждевременна смърт, причинена от замърсяването на въздуха. Макар основните заболявания, свързани със замърсената околна среда са: сърдечно-съдови инциденти, заболявания на сърцето и дихателна недостатъчност, кожата ни също е значително засегната.

Какви са ефектите на замърсената околна среда върху състоянието на кожата?
• Ускоряване процеса на стареене.
• Поява на бръчки и пигментации.
• Повишена сухота и отпускане на кожата.
• Екзема.
• Атопичен дерматит.
• Алергии.

Фините прахови частици (размер на частиците PM 10 µm и PM 2.5 µm) ускоряват появата на бръчки и пигментации. Полицикличните ароматни хидрокарбони (PAHs) са отговорни за хиперпигментацията, летливите органични съставки (VOCs) провокират атопичен дерматит и екзема, а тежките метали са причина за пигментация и хиперкератоза. Оксидативната увреда (от различните оксиди) води до атопичен дерматит и екзема. Озонът е свързан с появата на възрастови петна и бръчки чрез липидна пероксидация. Цигареният дим предизвиква деградация на колагена.

Как да предпазим кожата си от мръсния въздух?
Изключително важно е редовното и правилно почистване на кожата с подходящи почистващи продукти, използването на надеждна слънцезащита, както и специално разработени козметични продукти, които формират защитен филм върху повърхността на кожата и я предпазват от вредните вещества в замърсения въздух. Не по-малко важни са здравословното хранене, достатъчен прием на течности и в случаите, когато се налага – навременна консултация с дерматолог.

Замърсяване и грижа за кожата
В съвременните козметични продукти се влагат вещества, които предпазват кожата от увреждащото действие на замърсителите в околната среда. Антиоксидантите осигуряват защита срещу ROS-индуцирана увреда на кожата, а веществата, формиращи филм, намаляват навлизането на фини прахови частици в кожата. Също така във формулите на козметичните продукти се съдържат изсветляващи агенти за намаляване на пигментацията, както и разтворители и коагуланти, които абсорбират и пречистват замърсяващите частици.

Тези данни бяха споделени от д-р Росица Денчева по време на Третият дерматокозметичен симпозиум Beauty Woman, проведен през март. Станалото вече ежагодно събитие събра над 370 козметици, които имаха възможност да се запознаят с последните научни достижения в областта на козметологията и естетичната медицина. Утвърдени лектори от страната и чужбина – проф. д-р Пиер Антонио Бачи, проф. д-р Мария Балабанова, д-р Радина Денкова, д-р Емил Бърдаров, д-р Дончо Етугов, д-р Росица Денчева и други представиха най-новите технологии и съвременни методи за третиране на различни кожни проблеми, както и модерни решения за младост и красота, както и лекции от областта на диетологията и ендокринологията.

Kozmetikata.com