Новини

Проверете бенките си

  • 29.07.2015
  • Автор: Светлана Илкова
Новини, Проверете бенките си

Проверете своите бенки, както и тези на любимите си хора в рамките на международната кампания за повишаване на информираността SkinCheker.

 Ексклузивно проучване, проведено от Ipsos за La Roche-Posay в 23 страни, показва, че 52% от хората никога не са си преглеждали бенките при  дерматолог и един от всеки четирима никога не са извършвали самопреглед на своите бенки. Изследването е проведено сред  близо 20 000 човека  между 15 и 65 годишна възраст и разглежда различните обществени нагласи и основните познания по отношение на рисковете, свързани с излагането на слънце.

 Резултатите ясно показват, че навиците за защита от слънцето все още са на незадоволително ниво, като това се доказва и от нарастващия брой на случаи на меланом. И докато осем от десет души се предпазват от слънцето, четири от десет респонденти полагат грижа за своята слънцезащита само по време на ваканцията. Показателна е и липсата на консултация с дерматолог, който да провери за ранни признаци на рак на кожата, често видими с невъоръжено око. Само един от трима души в света проверяват бенките си поне веднъж годишно. В същото време  88% от анкетираните са запознати с опасностите от развитие на кожен рак при излагане на незащитена кожа на въздействието на слънчевите лъчи.

В България за десета поредна година Българското Дерматологично Дружество, в партньорство с Европейската академия по дерматология и венерология, организира Национална кампания за превенция на рака на кожата – "Евроменланома 2015". Тази година са прегледани 1231 пациенти*, като са открити 14 случая на малигнен меланом, което означава, че благодарение на кампанията са спасени 14 човешки живота. До сега от безплатните консултации през годините са се възползвали над 20 000 пациенти  и една от най-съществените ползи на кампанията е,  че все по-рядко пациентите се колебаят преди да потърсят дерматологична помощ.

Кампанията се подкрепя от дерматолози и национални организации в областта на кожния рак и включва безплатни скринингови прегледи на бенки по целия свят. La Roche-Posay иска да привлече колкото се може повече последователи към тази своя кауза, но не индивидуално, а колективно. Кампанията има за цел да се създаде обществен импулс и да насърчи разпространението и споделянето на едно ясно и просто послание: че всеки може да стане участник  в тази борба.
Ако сте загрижени за любим човек, станете Skin Checker, вгледайте се в неговите бенки!

Kozmetikata.com