Новини

Световна седмица за борба с алергиите

  • 12.04.2013
  • Автор: Светлана Илкова
Новини, Световна седмица за борба с алергиите

Новини, Световна седмица за борба с алергиите

Новини, Световна седмица за борба с алергиите

От 8-ми до 14-ти април тече Световна седмица за борба с алергиите. Отбелязва се от 2011г. по инициатива на "Световната организация за борба с алергиите", за да се популяризира информация за алергичните заболявания и превенцията им. Темата на седмицата през 2013 г. е "Хранителната алергия - световен здравен проблем".

Хранителната алергия е реакция на организма към определен хранителен продукт или група храни. Причинява се вследствие на имунна реакция към протеини в храната, водеща до внезапно образуване на антитела към които организмът реагира специфично (подуване, обрив, затруднено дишане и астма). Обикновено симптомите се появяват няколко минути до 1-2 часа след консумирането на храната.

Препоръчва се на страдащите от алергия да носят в себе си писалка с епинефрин, за да могат да реагират своевременно при реакция на организма към храна до получаването на медицинска помощ.

За да се редуцира риска от хранителни алергии, е важно да сме наясно с храните, които най-често могат до доведат до нежеланата реакция на организма ни и да ги избягваме. Едни от най-честите причинители на хранителни алергии са ядките, шоколадът, соята, яйцата, млякото, доматите, морските дарове и някои видове месо, цитрусите, глутена и др.

У нас "Ей енд Ди Фарма България" инициира събитие, посветено на друг тип алергии - пролетните, като доц. Соня Генова и и д-р Ирина Аспарухова, поставиха акцент върху алергичния ринит. Алергичният ринит е коварно заболяване, което драматично влошава начина на живот. Повече за него и начините за превенция може да прочетете тук.

Kozmetikata.com