Новини

Безплатни прегледи и диагностика на кожни алергични заболявания

  • 06.11.2012
  • Автор: Светлана Илкова
Новини, Безплатни прегледи и диагностика на кожни алергични заболявания

От 12 до 16 ноември тази година ще се проведе станалата традиционна, четвърта национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания. Тази година кампанията е насочена основно към две групи - професионални екземи при фризьори и козметици и кожни алергични заболявания при деца.

Фризьорите са една от най-рисковите професии за развитие на професионални алергични кожни заболявания. Най-често фризьори и козметици страдат от екзема на ръцете. В своята работна среда те са в постоянен контакт с различни алергени (бои за коси, измиващи препарати, ароматни масла и др.) Проучвания доказват, че 70% от фризьорите са имали поне един епизод на кожни оплаквания във  връзка с професията им.

Другата прицелна група са децата и различните кожни алергични заболявания сред тях. Съвременни данни доказват, че ранното откриване на деца с повишен риск от развитие на кожни алергии по-късно през живота е от съществена важност за професионалната им ориентация и  профилактичните мерки, които да прилагат. Затова и през 2012 година акцентираме върху този аспект на кожните алергии.

Алергичните заболявания имат сериозно обществено и икономическо значение. Очаква се към 2015 г. всеки втори човек на планетата да страда от алергична болест. Кожата, осъществявайки непосредствения контакт на организма със заобикалящата ни среда е един от органите, които най-често са засегнати от алергични заболявания. Кожната алергия се среща при над 30% от активното население в развитите и развиващите се страни и е сред най-честите причини за временна неработоспособност. Близо 10 % от  всички хора са страдали от екзема на ръцете - най-честото кожно алергично заболяване.

По традиция, кампанията е част от паневропейска инциатива на Европейската Академия по Дерматология и Венерология и ще обхване 7  големи дермато-венерологични клиники, съответно в София - УМБАЛ "Александровска", ВМА, Токуда Болница, както и университетските кожни клиники в Пловдив, Стара Загора и Плевен, и Кожно-венерологичното отделение в Русе (там кампанията ще се проведе 1 месец по-късно).

По време на кампанията пациентите ще бъдат консултирани и преглеждани безплатно, като при нужда ще бъдат провеждани и необходимите кожно-алергологични тестувания, отново без заплащане от страна на пациентите. Желаещите да бъдат консултирани трябва да имат предварително записан час в някоя от участващите клиники на следните телефони:
02/9230511 - Кожна клиника, Александровска болница - София
02/9226355 - Военномедицинска академия - София
02/4034933 - Токуда Болница София
035/602268 - Университетска кожна клиника, Пловдив
042/664480 - Университетска кожна клиника, Стара Загора
064/886696 - Университетска кожна клиника, Плевен
0888594144 - Кожно-венерологичното отделение в Русе

Националната кампания се организира от Секцията по дерматоалергология към Българското дерматологично дружество (БДД) и е в рамката на "Healthy skin @ work" кампанията на  ЕPOS (European Initiative for the Prevention of Occupational Skin Diseases) в която участват 26 европейски страни.

Kozmetikata.com