Новини

25-ти юни е световен ден за борба с витилиго

  • 19.06.2012
  • Автор: Светлана Илкова
Новини, 25-ти юни е световен ден за борба с витилиго

На 25-ти юни за първи път в България ще се отбележи Световен ден за борба с витилиго. Този ден ще бъде отбелязан в Стара Загора като доц. Евгения Христакиева и д-р Виолина Тодева предоставят възможност да бъдат осъществени безплатни прегледи, осигуряване на информация за заболяването, насочване за провеждане на изследвания, стартиране на лечение и профилактика. Консултациите ще се осъществяват в Клиниката по Кожни и Венерически Заболявания в град Стара Загора на 25-ти юни 2012 от 8 до 18 ч. Дерматологични лаборатории Avene  ще предложат обучение за поставяне на коригиращ медицински грим Couvrance, като възможност за прикриване на несъвършенствата и оптимална фотозащита за профилактика.

В световен мащаб за първи път е отбелязан деня за борба с витилиго на 25-ти юни през 2011 г. Датата е избрана в памет на световноизвестния изпълнител Майкъл Джексън, който е страдал от витилиго от 1986 г. до смъртта си на 25-ти юни 2009 г.

Счита се, че общият брой на хората с витилиго по цял свят е около 100 милиона души. Честотата на това заболяване в България не е известна, но се предполага, че засяга около 1-2% от българското население. Голяма част от хората с витилиго все още не са потърсили консултация с лекар и е възможно да са засегнати повече хора.

Целта на Световният ден за витилиго е да се изгради глобална осведоменост на хората по цял свят за заболяването и да се премахнат все още съществуващите многобройни заблуди.

Kozmetikata.com