Новини

Искате бебе с руса коса и сини очи?

  • 05.03.2009
  • Автор: Diana
Новини, Искате бебе с руса коса и сини очи?

От клиника по фертилност в Лос Анжелис твърдят, че могат да правят скрининг за козметични характеристики на бебето.

Искате бебе с руса коса и сини очи? Просто трябва да се бръкнете по-дълбоко.

В клиника за фертилност (плодовитост) в Лос Ахджелис предлагат нова услуга, която ще позволи на двойките да избират физическите характеристики на бебето си, включително цвета на очите и косата.

От клиниката казват, че вече са получили половин дузина молби за услугата и очакват първото направено по дизайн бебе да се роди следващата година.

"Аз не бих казал, че това е опасен път", каза директорът на клиниката д-р Джеф Стейнберг, "По-скоро това е един неизследван път."

Новата услуга породи дебати в международното медицинско общество, повдигайки големият въпрос за генетичното подсилване.

Селекцията на белезите ще се основава на техника на генетичната диагностика преди имплантацията. Тя дълго се е използвала с медицински цели, но никога не е била използвана по козметични причини. Но както писа през февруари "Wall Street Journal", търсенето е голямо.

В неотдавнашно проучване на 999 човека, които търсят генетични съвети се установява, че по-голямата част от тях подкрепят пренаталната (преди раждането) диагностика за елиминиране на сериозни заболявания. Изследването показва, че 56% от хората подкрепят използването му, за да се предотврати слепота; 75% за предотвратяване на умствена изостаналост.

Около 10% от запитаните отговарят, че искат генетични тестове за атлетични способности, докато други 10% гласуват за подобряване на височината, а близо 13% са онези, които искат да се повишава интелекта.

Клиники по фертилност от цял свят предлагат шест програми за селекция.