Новини

Денонощната телефонна линия за жертвите от домашно насилие

  • 31.07.2018
  • Автор: Светлана Илкова
Новини, Денонощната телефонна линия за жертвите от домашно насилие

Една от всеки четири българки е подложена на домашно насилие, стартира нова денонощна телефонна линия, която предлага професионална помощ за жертвите му. Това стана възможно благодарение на дарението от 50 000лв., което Avon България направи в края на миналата година за "Алианс за защита от насилие, основано на пола".

Номерът на линията е 080011977 и е напълно безплатен. Централата е разположена в град Дупница и има възможност за приемане на 4 едновременни обаждания, които да бъдат насочвани  към 12 мобилни линии, ситуирани в 12 града в страната, където има центрове за консултиране и настаняване на жертви на домашно насилие. Телефонната линия е обслужвана от около 40 специалисти, които имат готовност да окажат незабавна психологическа и практическа помощ на жертвата и да я насочат към конкретна институция или център, където да намери подслон и защита.

От началото на кампанията двете организации са осигурили близо 1000 психологически и юридически консултации на жертви, а с дарените средства през 2014 година кампанията подпомогна стартирането на кризисен център за жертви на домашно насилие в Димитровград.

Средствата за кампанията се набират чрез продукти от синята серия се предлагат целогодишно, а 100% от печалбата от всеки от тях се дарява на партньорите на Avon, които оказват професионална подкрепа на жени и деца, попаднали в ситуация на насилие и тормоз.