Мода

Православна мода завладя Москва

  • 02.05.2011
  • Автор: Светлана Илкова
Мода, Православна мода завладя Москва

Мода, Православна мода завладя Москва

Мода, Православна мода завладя Москва

Мода, Православна мода завладя Москва

Мода, Православна мода завладя Москва

В Москва се състоя дългоочакваното ревю на православната мода, което бе предшествано от бурно обществено обсъждане.

Пред около 1000 зрители бяха показани модели, за които бяха характерни едновременно и скромността, и шикът, твърди агенция Интерфакс. Повечето модели облекла имаха съвременен вид, но като цяло колекцията представляваше това, което сред модните среди на Запада е прието да се счита за руски стил. Зрителите видяха класически руски рокли, покривала, къси палтенца с класически руски шарки и гарнирани с кожени елементи. Цветовете варираха от люлякови багри до контрастни съчетания между зелено и розово, бордо и синьо.

Манекенките дефилираха не само сред типичната за подиумите ритмична музика, но и сред фолклорни мелодии, арии и популярни песни. За финал на вечерта известният моделиер Вячеслав Зайцев представи ревюто "Валенки". Валенките са типично руски зимни ботуши. След ревюто се състоя дискусия, в която участваше говорителят на Руската православна църква Всеволод Чаплин, който всъщност е автор на "общоруския дрес код".

Убеден, че външният вид на човека и вътрешното му съдържание са взаимно свързани, той призова моделиерите и потребителите да мислят за красотата както на облеклото, така и на сърцето. "Православното облекло не се различава от другите видове дрехи, предпочитани от хора, които държат на външния си вид и уважават другите", каза той.

Духовникът особено подчерта, че се е застъпвал за идеята не за православен, а за общонационален дрес код, който да е приемлив и за мюсюлманите, евреите и будистите. "Аз говорих, че човек трябва да е облечен преди всичко прилично", подчерта свещеникът. Той подкрепи идеята на една от участниците в дискусията за откриване на православни бутици според БГНЕС