Мода

Социални послания дефилират по модните подиуми

  • 29.03.2011
  • Автор: Светлана Илкова
Мода, Социални послания дефилират по модните подиуми

Мода, Социални послания дефилират по модните подиуми

Мода, Социални послания дефилират по модните подиуми

Социалният протест срещу експлоатацията на хората се пренесе и върху модния подиум по време на приключилата Седмица на модата в украинската столица Киев.

Тези модели на дизайнера Алексей Залевски могат да се тълкуват и като протест на модата срещу експлоатация на женската плът и работна сила от Източна Европа в "по-цивилизованата" част на Стария континент. Седмицата представи тоалети, които би трябвало да са за различните сезони на годината.

Тя обаче ще се запомни не толкова с облекла, които би искал да имаш в гардероба си, колкото с някои послания, а също като фойерверк на развинтеното въобръжение и екстравагантността, стигащи до границата с антиестетиката и антимодата. Освен този тандем на Залевски, към категорията от модели послания може да отнесем и мъжкият плажен комплект с найлон за торса, на който е изписано AIDS – призив за задължителното използване на презервативите при сексуалните контакти с различни партньор(к)и.

Към втората категория може да отнесем множество тоалети, прически, гримове, аксесоари и комбинациите от тях. Особено тук впечатляват серията от прически с някои геометрични форми. Ако създателите им са си повярвали, че са създали нов вид красота, те определено са отишли в нейната противоположност.

Ако обаче това е сарказъм спрямо някои тенденции в съвременната мода, тогава тези модели определено остават в първата категория и несъмнено вдигат интелектуалното равнище на модата според БГНЕС