Любопитно

3D био принтер създава човешка кожа

  • 27.01.2017
  • Автор: Светлана Илкова
Любопитно, 3D био принтер създава човешка кожа

3D принтът е по-актуален от всякога. След като спортните гиганти започнаха да изработват моделите си с 3D-печатни устройства, топ дизайнери правят 3D-печат на бижута и аксесоари, гурме готвачи творят 3D-печатна храна, медицински изследователи в Испания изобретиха 3D-печат на човешка кожа.

Испански учени представиха био принтер, който печата кожа, напълно идентична с човешката, съобщи Science News Journal. Изследователи от два университета в Мадрид и Центъра за изследване на енергетиката, околната среда и технологиите разработиха 3D-принтер, който използва като "мастило" биологични материали.

Изследванията показаха, че получената кожа е напълно функционална и може да се използва в медицината и трансплантациите, както и за тестване на козметика и продукти на битовата химия. Кожата е от "био мастило", като ключово при създаване на технологията е било намиране на точното съотношение на биоматериалите и начина на прилагане на готовата кожа, за да могат клетките й да функционират.

Кожата се "печата" слой след слой и структурата й е точно като тази на човешката кожа. Тя има епидермис и дерма, биологически активна е и произвежда колаген, който й придава еластичност. Учените посочват, че ако биоматериалът е от конкретен човек, бързо може да се произведе кожа за трансплантация, например при силни изгаряния.

Фирмата BioDan Group, която участва в разработката, планира пускането на продукта на пазара. Напълно възможно е автоматизиране на това производство, пише Science News Journal. /РИА Новости