Любопитно

Откриха ген на сивата коса

  • 09.03.2016
  • Автор: Светлана Илкова
Любопитно, Откриха ген на сивата коса

Учени откриха ген, който най-вероятно стои в основата на това кога започва да побелява косата на човек, пише британското издание "Индипендънт". В процеса на изследвания те са открили, че някои мъже и жени най-вероятно имат генетично предразположение към преждевременно посивяване на косите.

Цветът на косата зависи от това какъв вид меланинов пигмент се разпределя в космите по главата докато растат, но този процес по създаване на цвят започва да прекъсва с напредването на възрастта. Това е и причината хората да побеляват с годините. Въпреки това, не всички придобиват сиви коси по едно и също време, като учените вярват, че някои хора наследяват предразположението си към побеляване, като то е възможно да става още в 20-те и 30-те години от живота.

"Ние открихме първата генетична връзка с посивяването на косата, което може да осигури добър модел за разбиране на аспекти от биологията на човешкото остаряване", каза проф. Андреас Руиз-Линарез от Колежа в Лондон, който ръководи проучването. Според него откритието на неговия екип може да помогне и за откриването на начини за справянето със сивата коса.

Учените са открили гена IRF4, като са анализирали геномите на 6357 души, живеещи в пет страни от Латинска Америка – Бразилия, Колумбия, Чили, Мексико и Перу. Сред доброволците има и хора с европейски, африкански и американски корени.

Генът IRF4 е известен като отговарящ за цвета на косата, защото регулира производството и съхранението на меланин. Това обаче е първият път, в който учените доказаха връзката му с тенденцията за посивяване на косата при мъжете и жените.

Проучването също така разглежда и други аспекти на човешкото окосмяване като формата на косъма, оплешивяването, брадите, веждите и гъстотата на косата. /БГНЕС