Любопитно

Yazbukey

Принцесите на Ексцентризма
  • 31.01.2008
  • Автор: Светлана Илкова
Любопитно, Yazbukey

Любопитно, Yazbukey

Любопитно, Yazbukey

Свикнали сме да си представяме принцесите в пищни копринени поли и буфан ръкави, разположени в карети, каляски, файтони или в техните разкошни дворци, изправени пред  редиците принцове, строени в именно в редица и готови да преминат през всевъзможни смъртоносни перипетии, да убиват дракони и да влизат в бездънни пещери и всичко това, само за да спечелят любовта на точно тези принцеси.

Сега, обаче става дума за едни други принцеси – сестрите Яз и Емел. Те са съвсем истински турски принцеси, потомки на египетския крал Мехмед Али Паша.

Яз е родена в Истанбул, а Емел – в Кайро. След като израстват разделени, двете заедно взимат решение да се установят в Париж. Напускат "дворците, принцовете и муселина" и като истински съвременни и еманципирани момичета започват да се развиват самостоятелно и да се борят за собствено място, не на кое да е поприще, а именно – модното.

Яз изучава индустриален и графичен дизайн, а пък Емел учи четири години в студио Bercot и работи за Christian Lacroix цели три сезона.

Въпреки съвсем истинската им синя кръв, на двете принцеси не им е спестена борбата за доказване на... талант. А и те са се прицелили високо. Целта е пробив на модния подиум в самата столица на модата.

След работа за световно известни модни трендове като – Givenchy, Martin Margiela и Martine Sitbon, Яз се присъединява към екипа на Jeremy Scott и работи за него две години като асистентка.

Голямото предизвикателство за тях е изработването на аксесоари – обувки, чанти, бижута...

Първата линия аксесоари Yazbukey се появява през 2000 година и впечатлява с невероятно ексцентрични и ужасно симпатични модни изкушения.

Те просто си играят с думата "аксесоар". Това, което наричат така обикновено е някакво "космическо" творение, което искри със странен дизайн и абсолютна претенциозност за собствено място във времето и пространството.

Марката Yazbukey е истински шокораща, а концепцията й е направо смайваща. Тя сякаш пътува през света зад огледалото, далечната Оз, както и през всяка страна на чудесата – известна или все още "неоткрита" за ежедневието.

Чудният свят на Yazbukey изобразява една странна вселена, една паралелна реалност и една космополитност, натрупала опит не от различни страни, а от различни вселени. И няма как, щом изворът на вдъхновението е музиката на Гершуин, приказките на Лафонтен и братя Грим и киното – от Хичкок до Тим Бъртън.

От Гергана Кангалова