Любопитно

Хроника на Червилото

  • 04.01.2008
  • Автор: Светлана Илкова
Любопитно, Хроника на Червилото

Любопитно, Хроника на Червилото

3000 г. преди Новата Ера

Хората започват да оцветяват устните си още преди 5000г. в древна Месопотамия, където полускъпоценни камъни са били стривани, за да се получи подходяща боя.

2500 г. преди Новата Ера

В древен Египет гримът е бил символ на статус: заможните жени са имали привилегията да се гримират.
По-късно – самата Клеопатра е червила устните си в червено, оранжево или тъмно синьо.

1770 г.


Британският Парламент прокарва закон, според който оцветените устни са сигурен знак и доказателство за практикуване на магия.

1820 г.

Според слуховете бившата първа дама лейди Долли Медисън слага червено червило подобно на сладолед с бита сметана, докато се разпорежда с домакинството.

1880 г.

Guerlain създават първото червило в познатата днес stick форма.

1930 г.


Преди нещата да бъдат уредени законодателно през това десетилетие много червила са били съставени от стривани насекоми, масло и свинска мас.

1938г.

Проучване по време на Голямата Депресия – ерата на домакините, показва, че 58 % от жените притежават минимум едно червило, при условие, че едва 59 % са имали късмета да притежават бурканче с горчица.


1959г.

По времето, когато Кони Франсис изпява "Lipstick on Your Collar" ("Червило на яката ти"), петното върху яката на собствения й приятел било ярко червено... А самата тя носела бебешко розово!

2004г.

Използвайки червило, можете да бъдете арестувани. Проучване по темата открива, че когато слагате червило по него остава ДНК и специалистите от ФБР (наример) могат да вземат вашето ДНК стига да разполагат с червилото ви.

От Гергана Кангалова