Любопитно

Унгаро - последният моделиер

  • 26.10.2007
  • Автор: Светлана Илкова
Любопитно, Унгаро - последният моделиер

Любопитно, Унгаро - последният моделиер

Любопитно, Унгаро - последният моделиер

Големият удар на Еманюел Унгаро е през 1965г., когато на ревюто си шокира аудиторията с новаторските и съблазнителни мини-рокли. По това време той е възприеман като отстъпник и терорист спрямо веруюто "couture".

През 80-те Унгаро е на върха с разкошните драпирани, копринени рокли, които се превръщат в негова запазена марка.

Въпреки това той винаги остава твърде елитарен и далечен, дори парфюмът "Diva" претърпява тотален неуспех. Но Унгаро е един от последните моделиери, които сключват сделка с лицензиантите.

Винаги е бил и остава преди всичко творец. Всяка от неговите дрехи е изработена от самия него. Роден в семейството на шивач, той притежава истинска страст към плата и материите. Късметът го среща със самия, големия Баленсиага, и става най-добрият му ученик, а по-късно и негов главен асистент. През 1965г. Унгаро бил готов да започне сам. Събрал няколко хиляди долара, заложил своето "Порше" и открил свое собствено студио с три шивачки и една художничка (и негова партньорка). Скоро след това той вече е сензация, дори Джаклин Кенеди е негова почитателка и клиентка. Негова подчинена казва: "Еманюел твори, както един писател пише книга. Той не е търговец, той е моделиер!"

Малко се интересува от обратната връзка с клиентите и от търсенето: "Изследванията показват само какво са обичали жените в миналото – обяснява Унгаро. - Аз проектирам себе си в бъдещето. Дори не си спомням последната си колекция."

Той използва уникалния метод на работа на Баленсиага – разчита на това, че "материята говори", самият плат подсказва, в какво е най-подходящ да се претвори.

Унгаро вече разполага с 16 шивачки за официални рокли и 14 за сака и костюми. Тяхната работа е единствено да пришиват първичните шевове. Всичко останало се шие на ръка. Резултатът е твърде високата цена на почти непродаваемите му рокли. За Унгаро жената трябва да е преди всичко красива, но еманципираните и работещи жени често дори нямат време да разгледат произведенията му.

Начинът да се пребори с фалит е "Еманюел" - колекция от сака и панталони, която има невероятен успех в Америка, но никоя от почитателките на "Еманюел" не познава Унгаро и не се интересува от "couture".

По материали от "Краят на модата"
Тери Еджинс