Любопитно

Работата от вкъщи може да доведе до "Прегаряне"

  • 24.06.2019
  • Автор: Светлана Илкова
Любопитно, Работата от вкъщи може да доведе до

През май Световната здравна организация обяви "Прегарянето" за официална медицинска диагноза, описвайки я като "синдром, концептуализиран като резултат от хроничен стрес на работното място, който не е бил успешно управляван". Симптомите включват изтощение, отрицателни чувства към работата и трудности в работата. Ако сте активен член на работната сила през 2019 г., вероятно сте запознати с някои версии на проблема. Има и много обяснения защо "Прегарянето" е станало толкова често срещано: ние оставаме свързани с нашите устройства 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, електронната поща е замъглена от границите на работния живот и една трета от американците работят повече от 45 часа на седмица.

По-малко очевиден фактор, допринасящ за епидемията от прегаряне, може да е нещо, което е прикрито като лукс: работа от дома. Благодарение на развитието на технологиите, става все по-малко необходимо да се появяваш в офис, което означава, че можеш да носиш пижами цял ден и да прескачаш това, което е натоварено с трафик. Според експертите, основната причина, поради която опцията за работа от дома прави "Прегарянето" по-лошо, е, че става все по-малко ясно кога работният ден започва и свършва, ако някога го направи.

Но дори по-лошо от това? Коефициентът на изолация. "В офис обстановка, дори и в натоварен ден, обикновено можете да отнемете няколко минути тук и там, за да разговаряте, да се смеете, да се оплаквате, да се отпуснете или да излезете с вашите колеги", обяснява психотерапевтът Алисън Стоун. "Тези моменти, дори кратки, са от решаващо значение за повишаване на нашето настроение и облекчаване на стреса. Работата от дома не ви дава възможности за социализация и връзка, които са толкова важни за предотвратяване на прегарянето. "Освен това, това затруднява събирането на социални сигнали от хората около вас (създавайки още по-трудни времеви граници).

"Ако сте в офис, можете да погледнете човека до вас, да ги видите да си почивате, да си вземете почивка за обяд или да тръгнете навреме и вероятно да си дадете разрешение да направите същото", добавя Стоун. "Когато работите от дома си, вие трябва да се ориентирате самостоятелно в тези граници и много хора се заблуждават от желанието да бъдат" идеален служител ", който по някакъв начин е превърнат в някой, който винаги работи или винаги е на разположение.

Връзката на изгарянето от дома, може да изглежда мрачна, но има начини да го направите, без да станете жертва на прегаряне. Тук трябва да започнете.

Направете си календар, пълен със срещи и крайни срокове: Защо да не планирате и малко престой там? Треньорът по кариера и лидерство Дженифър Мейнард предлага да планирате колкото се може повече почивки през целия ден. "Използвам го, за да блокирам обяда и дори да блокирам календара си за времето между края на деня и началото на следващия", обяснява тя. - Смятам, че известието, което ми напомня, че е време да излезем от компютъра, обикновено е достатъчно силно, за да се изключи за деня. Освен това има блокиране на календара, така че другите да не могат да ви планират по време на почивките или почивките си. "


Като се има предвид, че сме социални същества, които се възползват от времето около други хора, то има смисъл само, че прекалено много време само ще допринесе за прегаряне. Така че се махнете от тази колония за изолация. "Трябва да се даде приоритет на личната социализация след часовете", казва Стоун. "Бъдете усърдни да правите планове с приятели или да правите упражнения за групови виждания или да посещавате някаква форма на обществено събитие. Дори и да живеете с някого, важно е да си дадете време и пространство, за да се свържете с други хора през целия ден - в противен случай може да откриете, че изхвърляте много енергия и изисквания към партньора си.


Kozmetikata.com по