int(101592) array(3) { ["storyid"]=> string(6) "101592" ["title"]=> string(52) "Любопитни-факти-за-бижутата/" ["rubrname"]=> string(18) "Любопитно" } array(3) { ["storyid"]=> string(6) "101592" ["title"]=> string(52) "Любопитни-факти-за-бижутата/" ["rubrname"]=> string(18) "Любопитно" } Любопитни факти за бижутата | Kozmetikata.com
 

Любопитно

Любопитни факти за бижутата

  • 06.11.2017
  • Автор: Светлана Илкова
Любопитно, Любопитни факти за бижутата

Красивите бижута от край време са признак вкус, богатство и авторитет. Някои от тях имат върху себе си и допълнителна стойност - тази на историята.

Ето някои любопитни факти за този вид скъпоценности, които споделят от швейцарски бранд за изработка на уникални бижута.

1. Най-старите бижута са открити в мароканска пещера, която датира от 82 000 години.
2. Египтяните се считат за едни от първите хора, които са започнали да използват бижута, като първите такива са били изработени от скарабски бръмбари.
3. Венецианските стъклени майстори на остров Мурано са развили креативни и революционни начини за производство на стъклени мъниста, от които са и произвели първите огърлици.
4. Смята се, че диамантите са били добити за първи път в Индия, а първият годежен пръстен е изработен през 1477 година, по случай брака на Максимилиан Първи и Мария от Бургундия.
5. Кехлибарът е вкаменена дървесна смола, но за да се получи, смолата трябва да е на поне милион години.
6. Емералдите са добивани от египтяните още през 3500 г.пр.н.е. и са били наричани "камъкът на небето".
7. В древен Рим само някои от най-високопоставените хора са имали право да носят пръстени, като белег на социалния им статус.
8. Първите сребърни мъниста са открити в древната пещера Blombos в Африка, датираща от 75 000 години.
9. Най-древните гривни открити в Русия са изработени от слонова кост, които променят цвета си и губят от интензивността си, ако останат на ярка слънчева светлина твърде дълго.
10. В някои древни африкански култури огромните обеци са били считани като знак за мъжественост, мощ, сила и статус. /БГНЕС