Аромати

10 факта за ароматите

  • 20.04.2011
  • Автор: Светлана Илкова
Аромати, 10 факта за ароматите

Аромати, 10 факта за ароматите

Аромати, 10 факта за ароматите

Аромати, 10 факта за ароматите

Аромати, 10 факта за ароматите

Аромати, 10 факта за ароматите

Ароматите са способни да влияят на самочувствието.

Древните лечители са използвали ароматите като лекарства от най-различни заболявания. Специалните соли за вдишване се използват и днес за успокояване на нервите и премахване на главоболие.

Според данни от статистиката, мъжкият мозък реагира на по-остри аромати. Мъжкото обоняние е по-добро от женското, затова мъжете възприемат уханията по-неосъзнато. Установено е, че голяма част от мъжете, които търсят консултация със специалист заради сексуални разстройства имат понижено обоняние. Те просто не усещат "аромата на жените".

Парфюмерийното масло или парфюмът винаги съхраняват аромата си там, където кожата е добре кръвоснабдена. Тоалетната вода ароматизира добре косата.

Парфюм, нанесен преди излагането на слънце провокира появата на петна.

Природните етерични масла, на чиято основа се правят парфюмите са много скъпи. Най-скъпото е жасминовото. За да се получи един килограм от него е нужен цял тон цветчета.

Много аромати се създават по изкуствен път – лотос, иланг-иланг, люляк, лавандула. Такива уханни вещества-заместители съществуват около три хилядолетия, а броя на вариантите и съчетанията са безконечни.

Ароматните масла се използват като лечение при много заболявания.

В миналото в арабските домове гостите са били напръсквани с розова вода в знак на уважение. В един от храмовете в индийския град Мадрас има огромна фигура на свещен бик, която се натрива ежедневно с ароматни масла докато не започне да сияе.

Във Франция първоначално използвали парфюмите за напояване на ръкавиците, за да прикрият неприятния мирис на кожата. После започнали да го използват вместо сапун. Наполеон въвел модата на ваните и парфюмите. Той обичал аромата на виолетки и жасмин и използвал одеколон с такива аромати даже по време на сраженията.

Скорошни изследвания, проведени от Coty, доказали, че интернет същи има свой аромат – такъв на статично електричество (озон). Сега благодарение на старанието на парфюмеристите, хората не само го вдишват докато работят пред компютрите, но и сами го различават.

Kozmetikata.com