Здраве

Правилната слънцезащита - здраве за кожата през лятото

Здраве, Правилната слънцезащита - здраве за кожата през лятото

Изборът на слънцезащитен крем може да бъде доста труден сред множеството марки, които рекламират различни нива на SPF, като всички те претендират, че се грижат и защитават добре най-големия орган - кожата. Какво трябва да търсите при закупуването на слънцезащита?

SPF означава слънцезащитен фактор и се отнася до времето, необходимо за появата на зачервяване на кожата, изложена на ултравиолетова (UV) радиация след прилагане на продукта, в сравнение с времето, когато не се използва такъв продукт. Например, ако отнема 10 минути, за да може незащитената кожа да покаже зачервяване, тогава продукт със SPF30 увеличи времето за зачервяване 30 пъти, а с SPF50 - с 50.

За да се постигне нивото на SPF от етикета, кремовете трябва да се прилагат по около 35 мл най-малко 20 минути преди показ на слънце и отново на всеки два часа след плуване, изпотяване или изсушаване с кърпа. Слънцезащитните продукти трябва да бъдат с широк спектър и водоустойчиви.

Широкоспектърните слънцезащитни средства предпазват от UVA и UVB, два вида UV лъчи, произвеждани от слънцето. UVB е основната причина за слънчево изгаряне, но и UVA и UVB допринасят за повишен риск от рак на кожата.

Формулите на продуктите също не са без значение. Някои от тях съдържат агресивни съставки, които могат да предизвикат алергии за по-чувствителна кожа
. Множество слънцезащитни продукти включват съставката авобензон. Новите изследвания показват, че когато авобензонът е изложен на комбинация от светлина и хлорирана вода, той може да се разпадне в някои много вредни съединения, част от които са известни канцерогени.

Дерматолозите предупреждявят, че заедно с лосионите, хората, които излизат на открито, трябва да носят шапка и слънчеви очила и да носят леко облекло, покриващо колкото е възможно повече кожата. /БГНЕС

Различни видове слънцезащитни продукти, сред които и такива подходящи за хора с алергии може да откриете тук.


Абонамент