Здраве

10 храни, които "горят" мазнините

  • 06.08.2008
  • Автор: Светлана Илкова
Здраве, 10 храни, които

Здраве, 10 храни, които

Здраве, 10 храни, които

Здраве, 10 храни, които

Здраве, 10 храни, които

Здраве, 10 храни, които

Здраве, 10 храни, които

Здраве, 10 храни, които

Здраве, 10 храни, които

Здраве, 10 храни, които


1. Пикантни подправки

Използването на пикантни подправки в храната засилва метаболитните процеси и спомага за по-бързо изгаряне на мазнините дори час след консумация.
2. Цитрусовите плодове
Цитрусовите плодове съсдържат витамин C, който е един  много добър компонент при изгарянето на мазнините – намалява ефективността на натрупването на мазнини.


3. Бананите
Съдържат Калий – естествен химикал, който засилва метаболизма и регулира водния баланс в тялото.4. Соята
Соевите бобчета съдържат лецитин, който помага на тялото ви да пазите клетките от натрупване на мазнини. Ако нямате време да ги задушавате и замразявате, използвайте снаксове от сушени или печени такива.


5. Млечните продукти с ниско съдържаниие на мазнини
Съдържат протеини и калции, спомагащи за поддържане на мускулна маса.


6. Чесън
Яжте чесън!
Чесънът е природен антибиотик, a също и регулатор на кръвната захар в организма. Той повишава метаболизма, поддържа ниски нива на инсулин, с което се постига максимално изгаряне на мазнините.

7. Канела
Изследванията показват, че четвърт чаена лъжичка канела, приемана с храната, помага за по-ефективното усвояване на захарта (20 пъти по-бързо) и намалява нивото на кръвната захар. Тя може да се използва вместо захар, тъй като има естествен сладък вкус.

8. Джинджифил
Джинджифил разширява кръвоносните съдове и увеличава метаболизма с 20 %. Притежава свойства, които водят до детоксикация на тялото и стимулира циркулацията.

9. Ябълки, ягоди
, малини
Консумирайте ябълки, ягоди, малини – съдържат големи количества пектин, който намалява абсорбацията на мазнини от клетките.

10. Мастните киселини

Сьомгата, заедно с риба тон, херинга и скумрия, всички са отлични източници на съществените мастни киселини. Консумирането на риба редовно понижава нивата на хормона лептин, който се свързва с бавния метаболизъм и затлъстяването.

От Светлана Илкова

обобщение от научни изследвания