Здраве

Розацея

  • 15.02.2018
  • Автор: Светлана Илкова
Здраве, Розацея

Розацеята е хронично възпаление на кожата на лицето. Развива се върху себероеен терен /по-мазна кожа/, без да има връзка с функцията на мастните жлези; за първично тук се смята нарушението в периферното кръвообращение на лицето.

Симптоми

Заболяването се проявява със зачервяване на кожата, с поява на кожни капиляри /телеангиектазии/, отоци и нерядко с оформяне на червеникави гнойни пъпчици. Освен кожата на лицето може да се засегнат гърдите и крайниците.

Заболяването протича през три стадия.

През първия стадий се появяват зачервявания по кожата на носа и бузите, които могат да обхванат цялото лице, врата и раменете. В началото те са краткотрайни и са израз на емоционално състояние - гняв, срам, или са предизвикани от промяната на топло със студено или обратно. С течение на времето тези зачервявания стават постоянни вследствие на трайно разширените кръвоносни съдове. Те са разположени по кожата на носа, бузите, понякога по челото и брадичката под формата на змиевидно нагънати кръвоносни съдове, червеникаво-синкави на цвят.

Това са проявите на класическата розацея. Когато е съчетана със себорея /повишена секреция на мастните жлези на кожата/ поради венозния застой и повишената функция на мастните жлези, състоянието се влошава. Налице е вторият стадий на болестта. При него се добавят още червеникави възелчета, разположени по кожата на носа и бузите. Когато се инфектират, те се превръщат в гнойни пъпки – акне-розацея.

Третият стадий се характеризира с прекомерно развитие на мастните жлези на носа под формата на възли. Носът се уголемява и деформира. Заболяването носи името ринофима и се среща най-вече при мъжете.

Розацеята може да обхване и очите. Това води до конюнктивити, ирити и други очни възпаления. Пациентите трябва да знаят, че в някои случаи розацеята може да даде редица сериозни усложнения на очите: поражение на роговата обвивка на окото /кератит/, като неговата прогресираща форма може да завърши със слепота.

Розацеята има още няколко форми

1. Пеперудообразна форма – характеризира се със зачервяване по бузите, челото, върха на носа, което трае дълго време; наблюдават се разширени капиляри.

2. Ветрилообразна форма /под формата на буква " V"/ - наблюдава се между веждите и централната част на челото, като често се засяга и брадичката, която се покрива с възпалени гнойни пъпки.

3. Розацея с възли, които при натиск имат вид на "ябълково желе".

4. Стереоидна розацея – тя се развива след продължителна употреба на кортикостероиди. След прекратяване употребата на медикамента, заболяването се изостря.

Причини

Те, макар и не напълно изяснени, са многобройни. Нарушената функция на жлезите с вътрешна секреция и, по-конкретно, на щитовидната жлеза, на яйчниците, менструалните смущения и смущенията при климактериума могат да доведат до розацея. Друг фактор може да бъде смутената функция на стомашно-чревния тракт: продължителна констипация /запек/, колит, гастрит, заболявания на черния дроб, жлъчката. Могат да се споменат още някои генетични предразположения, наличието на хипертония /повишено кръвно налягане/ и др. Като важен фактор може да се определи наличието на фокално огнище в организма: синузит, гнойно възпаление на сливиците, болни зъби с грануломи и др.

За да се прояви заболяването, значение имат тютюнопушенето, прекомерната употреба на кафе, пикантни храни и алкохол. От външните фактори могат да се споменат слънчевото въздействие /розацеята се влошава от прякото излагане на действието на ултравиолетовите лъчи през лятото/ и някои атмосферни колебания /силен вятър, температурни промени/.

Лечение

То би трябвало да се предприеме още при първите симптоми: прилив на топлина към кожата на лицето, усещане за парене и напрежение. Когато е навременно, лечението предотвратява усложненията.

Когато се установят смущения във функцията на жлезите с вътрешна секреция или смущения в храносмилателния тракт, усилията се насочват към тяхното нормализиране. Задължително се провежда детоксикация /очистване/ на организма.. Необходимо е да се отстранят и гнойните огнища.

Хранителният режим е индивидуален. Ограничават се животинските мазнини, рафинираните храни, тестените и захарните изделия, солта. Подходящи са сезонните плодове и зеленчуци, минералната вода, пектин, бирена мая, гимнастически и дихателни упражнения и др.

Болните от розацея трябва да избягват миенето на кожата със сапун. Препоръчва се миенето на лицето да става с отвара от лайка, към която може да се прибави сода бикарбонат /1 ч. лъж. сода на 1 л отвара/. Срещу неблагоприятните атмосферни условия – вятър, студ, силно слънце, се използват фитокремове.

Много добре действат лапи от пресен, нарязан на дребно магданоз, който се поставя в марля на зачервените места по лицето за 20-30 минути. Забранени са парните бани, парафиновите маски, козметичният масаж на лицето, миенето със студена и гореща вода. Препоръчва се специален масаж и самомасаж, придружен с гимнастика на мускулите на лицето.

Козметични продукти за лечение на розацея може да намерите в Kozmetika.bg.

Източник: Дар Център