Здраве

Най-добрите Анти-ейдж добавки

  • 08.05.2020
  • Автор:
Здраве, Най-добрите Анти-ейдж добавки

Стареенето, което може да се определи като "свързано с времето влошаване на физиологичните функции, необходими за оцеляване и плодовитост", е процес, който повечето хора биха искали да забавят.

Някои от основните му причини включват натрупани клетъчни увреждания, причинени от реактивни молекули, известни като свободни радикали и скъсяване на теломерите, които са структурите, разположени в краищата на хромозомите, които играят важна роля в клетъчното делене.

Докато остаряването е неизбежно, увеличаването на човешкия живот и забавянето на процеса на стареене е фокус на научните изследвания от десетилетия.

Чрез тези изследвания учените са идентифицирали голям брой вещества, които имат свойства против стареене, много от които могат да се приемат като добавки от тези, които търсят естествени начини да забавят процеса на стареене и да предотвратят свързаните с възрастта заболявания.

Обърнете внимание, че този списък не е изчерпателен и много други добавки могат също да предложат анти-стареене.

Ето 12 добавки със свойства против стареене.

1. Куркумин

Куркуминът - основното активно съединение в куркумата - е доказано, че притежава мощни свойства против стареене, които се приписват на мощния му антиоксидантен потенциал.

Клетъчното стареене възниква, когато клетките престанат да се делят. С напредване на възрастта стареещите клетки се натрупват, което се смята, че ускорява стареенето и прогресията на заболяването.

Изследванията показват, че куркуминът активира определени протеини, включително сиртуини и AMP-активирана протеин киназа (AMPK), което спомага за забавяне на клетъчното стареене и насърчава дълголетието.

Освен това е доказано, че куркуминът се бори с клетъчните увреждания и значително увеличава живота на плодовите мухи, кръгли червеи и мишки. Доказано е, че това съединение отлага заболяванията, свързано с възрастта, и облекчава свързаните с възрастта симптоми.

Това може би е причината приемът на куркума да е свързан с намален риск от свързан с възрастта умствен спад при хората.

Можете да увеличите приема на куркумин, като използвате куркума в рецепти или приемате добавки с куркумин.

2. EGCG

Epigallocatechin galate (EGCG) е добре известно полифенолно съединение, концентрирано в зелен чай. Той предлага впечатляващи ползи за здравето, като изследванията подкрепят употребата му за намаляване на риска от някои видове рак, както и други здравословни състояния като сърдечни заболявания.

Сред разнообразието от потенциални свойства за насърчаване на здравето на EGCG е способността му да насърчава дълголетието и да защитава от развитието на болести, свързани с възрастта.

EGCG може да забави стареенето чрез възстановяване на митохондриалната функция в клетките и въздействайки по пътищата, участващи в стареенето, включително AMP-активирана протеин киназна сигнална пътека (AMPK).

Освен това предизвиква автофагия, процесът, чрез който тялото ви отстранява повредени клетъчни материали.

Приемът на зелен чай е свързан с намален риск от смъртност за всички причини, диабет, инсулт и смърт от сърдечни заболявания. Плюс това, проучванията върху животни показват, че тя може да предпазва от стареене на кожата и бръчки, причинени от ултравиолетова (UV) светлина.

EGCG може да се консумира, като пиете зелен чай или приемате концентрирани добавки.

3. Колаген

Колагенът се рекламира като извор на младостта заради потенциала му да намали появата на стареене на кожата.

Това е неразделен компонент на кожата ви, който помага да се поддържа структурата на кожата. С напредване на възрастта производството на колаген се забавя, което води до загуба на колаген в кожата, което ускорява признаците на стареене като бръчки.

Някои изследвания предполагат, че допълването с колаген може да намали признаците на стареене, включително бръчки и суха кожа.

Например, проучване през 2019 г. при 72 жени показа, че приемането на добавка, която съдържа 2,5 грама колаген - заедно с няколко други съставки, включително биотин - на ден в продължение на 12 седмици, значително подобрява хидратацията, грапавостта и еластичността на кожата.

Друго проучване при 114 жени установи, че лечението с 2,5 грама колагенови пептиди за 8 седмици значително намалява бръчките в очите и повишава нивата на колаген в кожата.

На пазара има много видове добавки с колаген, включително прахове и капсули.

4. CoQ10

Коензим Q10 (CoQ10) е антиоксидант, който тялото ви произвежда. Той играе основна роля в производството на енергия и предпазва от клетъчно увреждане.


Изследванията показват, че нивата на CoQ10 намаляват с напредване на възрастта и е доказано, че допълването му с него подобрява някои аспекти на здравето при възрастни хора.

Например, проучване при 443 възрастни възрастни показа, че добавянето на CoQ10 и селен за 4 години подобрява цялостното им качество на живот, намалява посещенията в болница и забавя влошаването на физическите и умствените показатели.

Добавките CoQ10 помагат за намаляване на оксидативния стрес, състояние, характеризиращо се с натрупване на свободни радикали и други реактивни молекули, което ускорява процеса на стареене и появата на заболяване, свързано с възрастта.

5. Никотинамид рибозид и никотинамид мононуклеотид

Никотинамид рибозид (NR) и никотинамид мононуклеотид (NMN) са прекурсори на никотинамид аденинов динуклеотид (NAD +).

NAD + е съединение, което се намира във всяка клетка на вашето тяло и участва в много критични процеси, включително енергийния метаболизъм, възстановяването на ДНК и експресията на гени.

Нивата на NAD + намаляват с възрастта и се смята, че този спад се свързва с ускорен физически спад и появата на болести, свързани с възрастта, като Алцхаймер.

6. Кроцин

Кроцин е жълт каротеноиден пигмент в шафран, популярна, скъпа подправка, която често се използва в индийската и испанската кухня.

Проучванията върху хора и животни показват, че кроцинът предлага много ползи за здравето, включително противоракови, противовъзпалителни, анти-тревожни и антидиабетни ефекти.

Освен свойствата, изброени по-горе, кроцинът е изследван за потенциала си да действа като анти-стареещо съединение и да предпазва от умствения спад, свързан с възрастта.

Доказано е също, че Кроцин помага за предотвратяване на стареене в човешките кожни клетки, като намалява възпалението и предпазва от клетъчно увреждане, причинено от UV-светлина.

Като се има предвид, че шафранът е най-скъпата подправка в света, по-ефективен начин за увеличаване на приема на кроцин е като приемате концентрирана добавка от шафран.

7-12. Други добавки против стареене

Освен изброените по-горе, следните добавки имат впечатляващ потенциал против стареене:

- Theanine. L-теанинът е аминокиселина, концентрирана в определени чайове, включително зелен чай. Може да помогне за защита от умствен упадък и е доказано, че удължава живота на кръгли червеи с около 5%.

- Rhodiola. Това лечебно растение има мощни противовъзпалителни и анти-стареещи свойства. Едно проучване с плодови мухи показа, че лечението с прах Rhodiola rosea води до 17% увеличение на техния живот средно.

- Чесън. Чесънът има мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Проучванията с епруветки и гризачи показват, че допълването с тази крушка може да предотврати стареенето на кожата и бръчките, причинени от UV светлина.

- Astragalus. Astragalus membranaceus е билка, намаляваща стреса, използвана в традиционната китайска медицина. Може да помогне за борба със стареенето чрез намаляване на оксидативния стрес, насърчаване на имунната функция и предотвратяване на клетъчните увреждания.

- Физетин. Физетинът е флавоноидно съединение, което се счита за сенотерапевтично, което означава, че може да убие стареещи клетки. Изследванията на гризачи предполагат, че може да намали броя на стареещите клетки в тъканите и да удължи живота им.


- Resveratrol. Ресвератролът е полифенол в гроздето, горските плодове, фъстъците и червеното вино, които могат да насърчат дълголетието чрез активиране на определени гени, наречени сиртуини. Доказано е, че увеличава живота на плодовите мухи, дрождите и нематодите.


Kozmetikata.com