Здраве

Продукти, защитаващи сърцето

  • 30.09.2019
  • Автор: БГНЕС
Здраве, Продукти, защитаващи сърцето

Снимка БГНЕС

Световният ден на сърцето се отбелязва на 29 септември. Според Световната здравна организация (СЗО) сърдечно-съдовите заболявания са водещата причина за смърт в световен мащаб и ситуацията едва ли ще се промени в близко бъдеще. СЗО прогнозира, че около 20,6 милиона души ще умрат от сърдечно-съдови заболявания през 2030 година.

Отказът от консумация на тлъсто месо в полза на домашни птици или риба, употребата на сушени кайсии, боб и ядки, както и ограничаването на приема на захар ще помогне за запазване здравето на сърцето, се казва в препоръките, публикувани на уебсайта на Националния медицински изследователски център по превантивна медицина на руското Министерство на здравеопазването.

При избора на ястия, трябва да се предпочетете домашни птици, риба и морски дарове, както и да изберете нискомаслени и неподсладени млечни и кисело-млечни продукти.
Трябва да увеличите и приема на храни с високо съдържание на калий и магнезий, като сушени кайсии, боб, ядки и трици хляб, според препоръките.

Най-малко 400 грама на ден зеленчуци и плодове трябва да се консумират, но употребата на захар, сладкиши, сладкарски изделия и сладки безалкохолни напитки трябва да бъде ограничена, тъй като те са висококалорични, подчертава уебсайтът.

Консумацията на продукти, съдържащи омега-3 мастни киселини – несолена скумрия, сьомга, пъстърва, ще бъде полезна за сърцето. В този случай тлъстото месо, сметана и високомаслена извара трябва да бъдат ограничени.

БГНЕС