int(108853) array(3) { ["storyid"]=> string(6) "108853" ["title"]=> string(64) "Полезните-свойства-на-спирулината/" ["rubrname"]=> string(12) "Здраве" } array(3) { ["storyid"]=> string(6) "108853" ["title"]=> string(64) "Полезните-свойства-на-спирулината/" ["rubrname"]=> string(12) "Здраве" } Полезните свойства на спирулината | Kozmetikata.com
 

Здраве

Полезните свойства на спирулината

  • 18.04.2019
  • Автор: Светлана Илкова
Здраве, Полезните свойства на спирулината

Спирулината е вид цианобактерии, което е семейство от едноклетъчни микроби, които често се наричат ​​синьо-зелени водорасли. Расте в прясна и солена вода. Както растенията, цианобактериите могат да произвеждат енергия от слънчева светлина чрез процес, наречен фотосинтеза. Спирулината е позната още на древните ацтеки, а днес е станала популярна по цял свят.

Това малко водорасло е пълно с хранителни вещества. Една супена лъжица (7 грама) изсушена спирулина съдържа:

Протеин: 4 грама
Витамин B1 (тиамин): 11% от RDA
Витамин B3 (ниацин): 4% от RDA
Мед: 21% от АРР
Желязо: 11% от RDA
Също така съдържа достатъчни количества магнезий, калий и манган. В допълнение, същото количество съдържа само 20 калории и 1,7 грама усвоими въглехидрати.


Една супена лъжица (7 грама) спирулина осигурява малко количество мазнини - около 1 грам - включително омега-6 и омега-3 мастни киселини в съотношение приблизително 1,5–1,0.

Качеството на протеина в спирулина се счита за отлично - сравнимо с яйцата. Той дава всички необходими аминокиселини, от които се нуждаете.


Ето едни от най-добрите ползи на спирулината:

1. Мощен антиоксидант и силни противовъзпалителни свойства
Спирулина е фантастичен източник на антиоксиданти, които могат да предпазват от оксидативни увреждания.

Неговият основен активен компонент се нарича фикоцианин. Това антиоксидантно вещество придава на спирулина уникалния синьо-зелен цвят.

Фикоцианинът може да се бори със свободните радикали и да инхибира производството на възпалителни сигнални молекули, като осигурява впечатляващи антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти.


2. Може да понижи нивата на "лоши" LDL и триглицериди

Много рискови фактори са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания.

Както се оказва, спирулината влияе положително на много от тези фактори. Например, той може да понижи общия холестерол, "лошия" LDL холестерол и триглицеридите, като в същото време повиши "добрия" HDL холестерол.


Проучване при хора с висок холестерол установи, че 1 грам спирулина дневно понижава триглицеридите с 16,3% и "лошия" LDL с 10,1%.

3. Защитава "лошия" LDL холестерол от окисляване

Мастните структури в тялото ви са податливи на окислително увреждане. Това е известно като липидна пероксидация, ключов двигател на много сериозни заболявания. Например, един от ключовите стъпки в развитието на сърдечните заболявания е окислението на "лошия" LDL холестерол.

Интересно е, че антиоксидантите в спирулината изглеждат особено ефективни за намаляване на липидната пероксидация при хора и животни.


4. Има свойства за борба с рака

Някои доказателства сочат, че спирулина има противоракови свойства. Изследванията при животни показват, че той може да намали появата на рак и размера на тумора. Особено добре са проучени ефектите на спирулина върху рак на устната кухина - или рак на устата.

5. Може да намали кръвното налягане

Високото кръвно налягане е основен двигател на много сериозни заболявания, включително инфаркти, инсулти и хронично бъбречно заболяване. Доказано е, че дозата от 4,5 грама на ден намалява кръвното налягане при хора с нормални нива. Смята се, че това намаление се дължи на увеличеното производство на азотен оксид, сигнална молекула, която помага на кръвоносните Ви съдове да се отпуснат и разширят.

6. Подобрява симптомите на алергичния ринит

В едно проучване при 127 души с алергичен ринит, 2 грама на ден драстично намаляват симптомите като назален секрет, кихане, запушване на носа и сърбе.

7. Може да бъде ефективно срещу анемията

Има много различни форми на анемия. Най-често срещаното се характеризира с намаляване на хемоглобина или червените кръвни клетки в кръвта.

Анемията е доста често срещана при по-възрастните хора, което води до продължително чувство на слабост и умора.

В проучване при 40 възрастни хора с анамнеза за анемия, добавките на спирулина увеличават съдържанието на хемоглобин в червените кръвни клетки и подобряват имунната функция.


8. Може да подобри мускулната сила и издръжливостта

Оксидативните увреждания, предизвикани от упражненията, са основен фактор за мускулната умора. Спирулина изглежда полезна, тъй като някои изследвания показват подобрена мускулна сила и издръжливост.

9. Може да помогне за контрол на кръвната захар

В двумесечно проучване при 25 души с диабет тип 2, 2 грама спирулина дневно води до впечатляващо намаляване на нивата на кръвната захар.

Kozmetikata.com по healthline.com