int(108467) array(3) { ["storyid"]=> string(6) "108467" ["title"]=> string(60) "Здравословните-ползи-на-Спанака/" ["rubrname"]=> string(12) "Здраве" } array(3) { ["storyid"]=> string(6) "108467" ["title"]=> string(60) "Здравословните-ползи-на-Спанака/" ["rubrname"]=> string(12) "Здраве" } Здравословните ползи на Спанака | Kozmetikata.com
 

Здраве

Здравословните ползи на Спанака

  • 01.04.2019
  • Автор: Светлана Илкова
Здраве, Здравословните ползи на Спанака

Спанакът е суперхрана. Той съдържа тонове хранителни вещества в нискокалорична опаковка. Тъмните, листни зеленчуци като спанак са важни за здравето на кожата, косата и костите. Те също така осигуряват протеин, желязо, витамини и минерали.

Възможните ползи за здравето от консумирането на спанак включват подобряване на контрола на кръвната захар при хора с диабет, намаляване на риска от рак и подобряване на здравето на костите, както и снабдяване с минерали и витамини.


Спанакът също е един от най-добрите източници на диетичен магнезий, който е необходим за енергиен метаболизъм, поддържане на мускулни и нервни функции, редовен сърдечен ритъм, здрава имунна система и поддържане на кръвното налягане.

Спанакът може да се включи към всяка диета, тъй като съдържанието на калории в голямо количество са малки. Може да се приготвя в сурово състояние или да се добави към готвено ястие.

Една чаша суров спанак съдържа:
    7 калории
    0.86 g (g) протеин
    30  mg калций
    0.81 g желязо
    24 mg магнезий
    167 mg калий
    2813 IU на витамин А
    58 микрограма фолат


Спанакът съдържа също витамин К, фибри, фосфор и тиамин.

Добавете спанак към макарони, супи и печива. Леко задушете спанака в малко количество екстра върджин зехтин. Подправя се с прясно смлян черен пипер и прясно настъргано сирене пармезан. Добавете спанак  към сандвич или солен кекс.

по Натали Олсен от Medical News Today