Здраве

Храни и билки при менопауза

  • 12.10.2018
  • Автор: Деси Исаева
Здраве, Храни и билки при менопауза

Прекъсването на менструацията при жените се свързва с оплаквания като горещи вълни, главоболие, вагинална сухота, наддаване на тегло, колебания в настроението, студени ръце и крака, забравяне и липса на концентрация. Менопаузата настъпва  обикновено около 50-годишна възраст, но при модерния начин на живот, където нещата вече не са толкова балансирани, менопаузата може да започне още от 35 до 40 години.

По време на периода преди менопаузата хипофизната жлеза увеличава секрецията на фоликулостимулиращия хормон (FSH) и лутеинизиращия хормон (LH). Колебанията на хормоните, особено намаляването на естроген и прогестерон, са причината за многото и различни оплаквания в този не лек за жената период.

Храненето е едно от нещата, които влияят силно на организма в този момент па промяна. Има много храни и билки, които да включим в диетата си, за да можем с лекота да преминем към менопаузата.

Включете храни с високо съдържание на фитоестрогени
Фитоестрогените са вещества от растителен произход, представляващи аналог на женските полови хормони. Попадайки в организма на жената, фитоестрогените са способни да регулират синтеза и да компенсират липсата на естрогени до нивото, от което зависи външния вид и здравето на жената. Освен като хранителна добавка те могат да бъдат доставени на организма ни и чрез някои храни като:
- Соеви храни / соеви храни
- Ленено семе
- Ядки
- Пълнозърнести продукти
- Ябълки
- Фенел
- Кълнове люцерна

Клинични проучвания показват, че включването в менюто на соеви храни е ефективно за облекчаване на горещи вълни и вагинална атрофия.

Заредете се със зеле
Броколи, карфиол, брюкселско зеле и обикновено зеле, горчица и ряпа са добър избор за жените, преминаващи през менопаузата, не само заради способността им да предпазват от рак на гърдата и сърдечни заболявания, но и поради високото съдържание на хранителни вещества, поддържащи костите, като калций, магнезий и фолиева киселина.

Мака, невероятният корен
Перуанският корен и лечебната билка Мака е широко призната от народа на Перу като лекарство за всякакви видове хормонален дисбаланс. Маката помага да се намалят симптомите при менопауза чрез балансиране на хормоните на надбъбречните жлези и тези на щитовидната жлеза и панкреаса.

Шатавари
Шатавари от векове се използва в Аюрведа за стимулиране производството на женски полови хормони. Тази билка е уникална с това, че подпомага фертилността и виталността за по-дълго време, отдалечава менопаузата и понижава неблагоприятните й ефекти. Дава сила и енергия. Шатавари подпомага елиминирането на токсините от кръвта и подкрепя правилната функция на черния дроб. Действа подхранващо и подмладяващо на всички органи и тъкани.
Шатавари балансира женската хормоналната система – ускорява преминаването на естрадиола в естрол и стимулира синтеза на прогестерон. Шатавари активира яйцеклетките и повишава способността им за оплождане. Нормализира месечния цикъл и подпомага баланса при обилно кървене. Подобно на Мака, действа върху надбъбречните жлези. Думата Шатавари означава "сто съпрузи в санскрит". Препоръчва се при горещи вълни, нощно изпотяване, вагинална сухота, безпокойство и загуба на памет.

Черно Кохо
Това е многогодишна билка, родена в Северна Америка, която се използва в алтернативната медицина като помощ при лечението на симптомите на менопаузата. В проучване 80 пациенти получават екстракт от билката или плацебо в продължение на 12 седмици. При ползвалите билката се наблюдава спадане оплакванията от горещи вълни и вагинална сухота.

Холистичният подход не само облекчава много от предизвикателствата, пред които са изправени много жени при менопауза, но и подобрява начина им на живот.

Kozmetikata.com